Za krásnou knihou a krásnou hudbou

Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme a doufáme, že vám slouží zdraví. Rozjezd po prázdninách už je za námi a nám se pracuje zase o něco lépe. Máme hodně nových knížek, chodí k nám hodně čtenářů, stále se hlásí noví – jak dospělí, tak děti – a to nás opravdu moc těší. 
Velkým potěšením byl i zářijový Knižní a hračkový bazárek, to jsme opravdu nečekaly, že se vás před knihovnou sejde takové množství. Hned zatepla jsme se s ostatními organizátory domluvily, že se brzy sejdeme znovu a celou tak úspěšnou akci si zopakujeme. Chystejte tedy svoje další poklady na výměnu či prodej, protože bazárek nebyl naposled. Bylo moc pěkné sledovat děti, jak si mezi sebou vyměňují hračky a knížky, které už je omrzely, ale někomu jinému ještě udělaly velkou radost. Třešinkou na dortu, skoro doslova, bylo výborné občerstvení a výborná káva, které skvěle doplnily tohle příjemné odpoledne.
A co jsme si pro Vás připravily tento měsíc? V prvním říjnovém týdnu, kdy je vyhlášen celostátně Týden knihoven, se mohou všechny děti a teenageři ve věku od 0 do 18 let zdarma přihlásit do knihovny. Dobrá příležitost, jak začít. A nezapomeňte prosím, pokud máte doma prvňáčka, tak s ním můžete přijít až do konce měsíce, protože prvňáčci mají celé září a říjen zdarma. Tímto způsobem naplňujeme naše heslo Poprvé do školy – Poprvé do knihovny.
A jaké Vás čeká v říjnu zpestření? Ve čtvrtek 6. 10. 2022 v 18.30 hodin přijďte na další z koncertů Ondřeje Pavlíčka, který bude spolu se svými žáky hrát na kytaru a provede nás tak Večerem španělské a latinskoamerické hudby. Na koncertě zazní díla těchto skladatelů: Pernambuca, Laura, Simonse, Tarregy, Brouwera, Montese, Merlina a vlastní díla interpreta. Ondřej Pavlíček je absolventem konzervatoře a JAMU a vítězem několika soutěží. Zúčastnil se mistrovských kurzů u předních světových kytaristů. V současné době vyučuje na brněnských základních uměleckých školách. Jsme moc rády, že si už popáté na nás Ondra udělá čas, jeho koncerty jsou vždy silným uměleckým zážitkem. Tak určitě přijďte, abyste si poslechli talentovaného mladého hudebníka a jeho žáky.
A jaké máme pro vás knižní tipy? Nová série Byl jednou jeden člověk. Díl 1. Pravěk Jeana-Charlese Gaudina. První kniha komiksového zpracování kultovního animovaného seriálu Byl jednou jeden člověk. Vydejte se na cestu do historie lidstva! Doprovázet vás bude moudrý Maestro a jeho zvídaví přátelé. Dozvíte, kde se v hlubinách vesmíru vzala planeta Země a jak na ní vznikl život. Podíváte se do věku dinosaurů a seznámíte se s prvními lidmi. Dům myšek: Muzeum Kariny Schaapmanové. Devátá kniha série Dům myšek. Sam a Julie mají velikánskou radost – mají totiž dovoleno jít s vetešníkem na bleší trh. Kdo dobře hledá, ten tam vždycky najde nějaký úžasný klenot. Sam si koupí vzácnou starou knihu a Julie tajemnou truhličku. Jsou to učiněné poklady! V muzeu se o nich možná dozvědí něco víc, pojďme se tam s nimi podívat. Čtyři pohádky. Čtyři pohádkové příběhy s prasátkem Peppou na motivy oblíbeného televizního seriálu. V prvním se Peppa společně se svou rodinou vydá za kouzelným dobrodružstvím do pohádkového lesa, ve druhém si splní svůj sen a stane se mořskou vílou. Ve třetím příběhu si Peppa s ovečkou Zuzkou vykouzlí z Duhové podkůvky kouzelného jednorožce a v tom posledním se s Tomíkem proletí na robotickém drakovi. Ospálek – knížka pro usínání Alžběty Votavové. Možná nevíte, že u vás doma žije kromě jiných bytůstek i skřítek Ospálek. Má rád vůni peřinek a nejvíc práce má navečer, když pomáhá dětem do postýlek. To abyste si všechno hezky zapamatovali a na nic s mámou a tátou nezapomněli. Kniha je určena pro děti, které mají obtíže s navozením večerního řádu. Ale nejen pro ně. V závěru obsahuje text pro rodiče, v němž se jim snaží pomoci rozpoznat, jak vypadá dítě zralé na spaní a v čem jsou večerní rituály dobré a potřebné.


Agnes a ostrov Stínů Veroniky Hurdové. Druhá kniha série Agnes. Už to jsou dva roky, co se Agnes vrátila ze Zakázané hory. Od té doby život ve vesnici Magrejů na ostrově Baulu pokojně plyne. Jednoho večera se však stane něco, co bylo doposud vyloučené. Agnes se srazí se Stínem. S každým dalším dnem přibývají nové případy útoků těchto poloprůhledných bytostí na vesničany, se kterými dosud žili v souladu. Když se první z Magrejů začnou proměňovat ve Stíny, je jasné, že není času nazbyt. Gianlucova dobrodružství Adama Folty. Mýval Gianluca, šibal a pohádkář, ale také dobrosrdečný naivka, se jednoho večera ocitne na půdě staré florentské usedlosti. Nepočítá s tím, že už tu žijí starousedlíci – starý ješitný gekon Gerry a želva Týna. A co teprve když zjistí, že zabloudil na půdu dílny samotného mistra Leonarda da Vinciho? Záhy se Florencií roznese zpráva, že někdo vyloupil banku Medicejských a ukradl jeden záhadný předmět. A před bankou se našly mývalí stopy. Sirotci ze Svatého Halibuta: Pamelina pomsta Sophie Willsové. Druhá kniha série Sirotci ze Svatého Halibuta. Sirotci jsou nezdolní, takže když Dům u svatého Halibuta shoří, přizpůsobí se a naučí se pár nových dovedností. Fáčovy závody chtějí dotáhnout Plačtivý pytel do moderního světa, podvodný lékárník Spytihněv Sirnatý má za lubem cosi nekalého a zdejší obyvatelé se chovají ještě podivněji než obvykle. Že mě nenajdeš! A další hrůzostrašné příběhy Anicy Mrose Rissiové. Sbírka dvaceti hrůzostrašných příběhů. Přináší pořádnou dávku napětí, děsu, ale i zábavy. Najdete v ní příšery všeho druhu, které vám zaručeně nedají spát. Každý příběh je vyprávěný trochu jinak – formou divadelní hry, básně, dopisů nebo třeba jako chatová konverzace.
Děvčata z Firefly Lane Kristin Hannahové. Píše se rok 1974 a čtrnáctiletá Kate se už smířila s tím, že ve škole patří mezi vyvrhele a musí se obejít bez přátel. To se však rázem změní, když se naproti přes ulici přistěhuje Tully, "nejúžasnější holka na světě". Obě se cítí osamělé, přestože každá jinak, společné tajemství je ale sblíží. Minjan – Má nová ortodoxně židovská setkání Margot Vanderstraeten. Vlámská spisovatelka Margot Vanderstraeten v knize Minjan vypráví o nesčetných nových setkáních, která navázala v ortodoxní židovské komunitě po vydání svého mezinárodního bestselleru Mazl tov. Poznáme zde šéfkuchaře Mosjeho z proslulé restaurace Hoffy's, svérázného Dana, který zachycuje pomocí fotoaparátu svým bystrým a vtipným pohledem chasidskou komunitu, nebo svéhlavou chasidskou matku Esther, vystupující na obhajobu nutnosti tabu, dohozených sňatků a ortodoxní výchovy.
Na mušce Marka Greaneyho. Druhá kniha série Šedý muž. Před čtyřmi lety Courta Gentryho zradili jeho šéfové ze CIA. Aby unikl, musel zlikvidovat i bývalé parťáky, ale přežil. Teď se coby špičkový zabiják s přezdívkou Šedý muž živí zabíjením lidí na objednávku. Nyní se však objeví jeho starý přítel, kterého Gentry považoval za mrtvého, aby ho pronásledoval – a donutil jej k misi proti jeho vůli. Rozpůlený dům Alice Horáčkové. Román české autorky, inspirovaný vlastní rodinnou historií, se odehrává během 2. světové války v sudetské vesnici. Do určitého okamžiku žijí všichni pospolu, Češi i Němci. Pak ale přichází protektorát a začíná peklo na zemi.
Z naučné literatury pro dospělé vybíráme: Brnboniéra aneb Umění v Brně (skoro) pro všechny Silvie Šeborové, turistický průvodce Italská jezera, Kdo se nudí, míří do Brna – průvodce pro rodiče v Brně na jižní Moravě Martiny Vidové a Lenky Matuškové a mnoho dalších.
Přijďte si za námi půjčit knížku nebo jen tak pobýt. Jsme to pro Vás a moc se na Vás těšíme. Přejeme krásné podzimní dny ve zdraví a v pohodě.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Hana Hegerová
Pobočka KJM Kolaříkova