08 Chuťovky foto 2 2Další Bazárek je tu!

Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme a doufáme, že se vám dobře daří. Před námi leží další zajímavá výzva – jak co nejlépe oslavit stoprvní narozeniny, den, kdy Knihovna Jiřího Mahena poprvé otevřela své brány čtenářům. Stalo se tak 20. listopadu, a proto nás napadlo udělat právě v tento den. Akci, kterou jsme tu již jednou měli venku před knihovnou – Knižní a hračkový bazárek. Počasí už nedovoluje být venku, sejdeme se tedy v prostorách naší pobočky. Pro prodejce budou připraveny stolky a židličky, ovšem jejich počet je omezen kvůli místu, proto se, prosím, přihlaste na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonu 549 271 413. Určitě ale přijďte i vy ostatní, kteří prodávat nebudete, můžete nakupovat, případně vyměňovat. Je to neděle, navštívit nás můžete od 13 do 17 hodin. Po minulé zkušenosti to vidíme jako super akci právě pro děti. Dostaly od rodičů pár drobných, koupily si za ně nějakou drobnost a učily se tak rozumně hospodařit s penězi. Máme pro vás i několik dalších překvapení, prozradím jen jedno – budete se moci podívat do našeho zázemí, kde se to všechno „peče“, provedeme vás i naším skladem. Bude to pro vás stoprocentně zajímavé, vždyť kdo by se nechtěl podívat pod pokličku. Bude to takový náš Den otevřených dveří – a kromě nás můžete ve stejném čase navštívit kteroukoli jinou pobočku. Moc se na vás těšíme!
Takovou malou předoslavičku si uděláme ve čtvrtek 10. 11. 2022 v 16 hodin při Čtení pro děti. Zveme všechny děti 0 – 6 let a jejich rodiče na pohádky o vodě - knížky Hastrmanka Evelínka a zlatá rybka a Medvídek a potopa světa. Spojíme tak dohromady naše akce pro děti - BOOKSTART a Jižní Morava čte. V BOOKSTARTU jde o to číst dětem v co nejútlejším věku a nepolevovat ani později a Jižní Morava čte je literární a výtvarná soutěž pro děti na různá témata. Ta letošní měla název „Co vypráví voda“ a děti mohly psát i kreslit. Podrobné informace o obou projektech vám rády řekneme, až se uvidíme.
Víte, my se rády věnujeme vám všem, ale dětem obzvlášť. Proto jsme letos opět pasovaly 150 prvňáčků z obou řečkovických základních škol. S pasováním nám velice pomohli pan starosta Viskot a pan místostarosta Hrůza, za což jim moc děkujeme. Byl to pro děti krásný zážitek, pan král v hermelínovém plášti, který každého prvňáčka pasoval na rytíře knih. Fotografie z pasování si můžete prohlédnout u článku a na facebookových stránkách Řečkovic. Teď už záleží na rodičích, aby přišli svoje děti přihlásit za čtenáře k nám do pobočky. Na výběr máme spoustu krásných knížek s velkými písmeny, abychom dětem cestu ke čtení usnadnily.
08 Chuťovky foto 1 1Mezi vámi, řečkovickými čtenáři, je spousta dobrých lidí – dárců knížek, které dáváme do fondu, aby se z nich těšili i všichni ostatní. Moc děkujeme panu Švédovi, který za spoustu peněz nakoupil celou krabici dětských leporel, protože ta nejvíc trpí dětskýma, ještě trošku neohrabanýma ručičkama. U těch knížek pro nejmenší je to pochopitelné, že dostávají zabrat, batolátka ty knížečky musejí dostat do ruky, aby si ke knížkám vytvořila krásný vztah co nejdříve. My, literární gurmáni, přece neznáme nic lepšího než vůni knížky a šustění stránek, proto to učíme i své děti. Strašně moc nás potěšilo, že se našel někdo s tak dobrým nápadem. A pak také chceme poděkovat paní, která se nám nepředstavila, a ta nám darovala velmi drahou životopisnou knihu o Karlu Gottovi. Vám oběma patří ještě jednou velký dík.


A nyní již k tipům na knížky, které by vám jistě neměly utéct, o dětských až po dospělé.
Čipí Maria Lodiho a jeho dětí. Dobrodružný a zároveň poučný příběh vypráví o zvídavém a neposlušném Čipím, který objevuje svět, spřátelí se s Kytí, Ohnivou koulí, přežije útoky vousatého zvířete s drápy a člověka, s vrabčinkou Vrabí si vytvoří domeček z peří a stane se nejšťastnějším tatínkem oblohy. Kocourkův den Radka Malého. Kocourek i malý chlapec se ráno probudí, každý ve svém pelíšku, a začíná jeden docela obyčejný den. Je potřeba se umýt, nasnídat, hrát si, učit se i odpočívat. A večer, až bude svítit měsíc a kocourek se vytratí ven, můžeme přemýšlet o tom, jak uběhl náš den. Obrázková knížka s krátkými texty, vhodná ke společnému čtení a povídání. Rok s velkým dubem Gerdy Mullerové. Příběh dětí je doprovázen vyprávěním o lese a jeho obyvatelích během jednoho celého ročního období. Knihu doplňují ilustrace s detailním popisem rostlin, zvířat i živočichů z tohoto prostředí. Skvěle ilustrovaná dětská kniha oslavující roční období v přírodě.
Herec k nepřežití Alberta Čuby. Milan Nikl je samolibý, netrpělivý, pro ostré slovo nejde daleko. Skoro to vypadá, že je mu navěky souzeno zůstat hercem lokálního významu, jenže štěstí se může usmát i na ty, kdo si to nezaslouží. A Milanovi se tak z ničeho nic začnou plnit sny. Babičky na cestě za sluncem Judy Leigh. Molly si připadá stará, její sestra Nell je zase zoufalá z manželovy zrady. Ani jedna se však chmurám nehodlá poddávat. Obě dámy chopí příležitost za pačesy a vyrazí do Španělska. Ale dá se recept na štěstí najít na mapě? Nebo se jim ho podaří objevit ve vlastním nitru? Komtur: dobrodružná mysteriózní detektivka ze staré a ještě starší Prahy Petra S. Pixy. Klára je mladá dáma, vychovaná uličkami starého židovského města, bohémský Šimon vyrostl u cirkusu. Oba skvělí herci, mistři převleků a talentovaní podfukáři. Po jednom ze svých báječných podvodů se seznámí s Edou a Michalem, kteří jsou v branži už staří pardálové a podvodnická extratřída. Trujkunt 4: Zahrada, Rest – detektivní příběhy Petra Sagitaria. Čtvrtá kniha série Trujkunt. V povídce Zahrada majoru Saranovi v pátrání po krádeži vzácného obrazu pomáhá jeho kamarád Marek Hota. Okolnosti vraždy lichváře v příběhu nazvaném Rest vracejí Sarana k tragické události staré mnoho let. Ohně. Láska a jiné katastrofy Sigríður Hagalín Björnsdóttir. Co všechno se může stát, když se probudí aktivní sopka? Poloostrovem Reykjanes cloumají zemětřesení a probouzejí k životu osm staletí dřímající sopky. Nikdo je nezná tak dobře jako vulkanoložka Anna Arnardóttir, která si musí poradit s vůbec nejtěžším úkolem své dosavadní kariéry. Pomerančový háj Rosanny Ley. Holly miluje pikantní hořkosladkou pomerančovou marmeládu. A zrovna má šanci dát košem své stresující práci ve městě a jít za svým snem – vrátit se do místa svého dětství na jihu Anglie a otevřít si obchůdek Hořký pomeranč. Hollyina matka Ella miluje španělskou Sevillu. Proč se tedy zdráhá doprovodit Holly na obchodní cestě? Jaké tajemství před rodinou ukrývá? Klára a Slunce Kazua Ishigura. Klářiným úkolem je starat se o dospívající dítě, které si ji v obchodě vybralo, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Klára ovšem coby výjimečný robot dostává výjimečný úkol – starat se o dítě vážně nemocné, na jehož nemoc není léku.
A hlavně si nezapomeňte vypůjčit Brno 100 - Gastromapu Lukáše Hejlíka. Nejde jen o jídlo, tak krásného průvodce Brnem jsme už dlouho neviděly. Nejen literární, ale i gastro gurmáni budou nadšení ze všech tipů, které autor nabízí a o nichž říká: „Většina podniků tady si na nic nehraje, scéna je přátelská, dokáže až komunitně spolupracovat, a možná i proto určuje ty nejžhavější gastronomické trendy. Jestli dříve foodies museli za super jídlem jezdit do Londýna, Berlína nebo Budapešti, v českém kontextu dnes rozhodně míří do Brna.“ A jak pojedete z nějaké úžasné kavárny nebo cukrárny, stavte se také za námi. Přijít můžete každý den kromě středy a určitě si poznačte do kalendáře ta dvě data – 10. 11. a 20. 11.2022.
Krásný podzim přejeme a těšíme se na viděnou.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Hana Hegerová
Pobočka KJM Kolaříkova