21 Bramat fotoV posledních týdnech se název naší městské části skloňoval hned v několika médiích. V tisku, televizi i na internetu. Celá republika teď ví, že naše městská část je první, kde byl nainstalován automat na zeleninu. Celkem 85 % lidí by podle ankety, která byla zveřejněna na Novinkách.cz, takový automat v místě bydliště uvítalo.
Kdo s tímto nápadem přišel a proč, nám popsala Katka Staňková:
„Projekt BRAMAT vznikl v roce 2020 jako nápad dvou kamarádů Jiřího Staňka a Petra Grünwalda, kdy lidé začali poptávat větší objem zeleniny. Jeho hlavním cílem je přiblížit lidem do měst a okolí suroviny od regionálních zemědělců a těm naopak usnadnit odbyt jejich vypěstovaných produktů.
Původní automat byl v provozu v Malhostovicích, odkud se přesunul do Řečkovic. Od začátku října stojí na ulici Kolaříkova u nákupního centra Vysočina. Spousta z vás už ho i vyzkoušela a jsme rádi za kladné ohlasy.
Prvotně byl automat vybaven dvěma zásobníky, stávající verze už má zásobníky čtyři, a tím pádem pokryje poptávku zákazníků. Momentálně můžete v automatu zakoupit tří a pětikilové pytle brambor, cibuli s česnekem a kořenovou zeleninu, která se používá k přípravě vývaru, tzv. polévkovou směs. Tu hned po spuštění prodeje začali řečkovičtí občané poptávat. Zeleninu vypěstovali zemědělci z okolí Tišnova, a to konkrétně z Malhostovic a z Kuřimské Nové Vsi.
V automatu máme zabudovaný chytrý systém, díky kterému je zelenina uchovávána v ideálních podmínkách pro své skladování. Díky vzdálenému přístupu také vidíme, kdy se které balíky zeleniny prodávají, a v případě malé zásoby je proto můžeme co nejdříve doplnit. Zboží doplňujeme téměř každý den :).

Automat je v provozu 24 hodin denně a jeho obsluha je velmi jednoduchá. Ťuknutím na obrazovku si zákazník zvolí produkt, který chce. Poté si vybere typ platby: hotově nebo kartou. Automat přijímá mince 5, 10, 20, 50 Kč. Po provedení platby automat během pár vteřin vydá zboží.

V případě jakéhokoliv problému nás můžete okamžitě kontaktovat na číslech uvedených na automatu. Bramat má také svou stránku na Facebooku Bramat – automat na zeleninu, kterou pravidelně aktualizujeme a prostřednictvím které s vámi můžeme komunikovat a vy se tak dozvíte o všech novinkách :).

Jsme rádi, že se náš projekt zalíbil vedení městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora a mohli jsme ho společně s vámi rozjet do plného provozu. Do budoucna nechceme zůstat pouze u jednoho. V nejbližších dnech opustí naši dílnu druhý automat, který poputuje do brněnských Kohoutovic. V plánu jsou ještě další čtyři automaty.

A protože je stále co vylepšovat, budeme rádi za každou zpětnou vazbu od vás, našich zákazníků.

Za náš tým přejeme všem klidné prožití adventního času a krásné svátky vánoční.“

Katka, Petr a Jirka
Bramat – automat na zeleninu