35 Clanek U3V ObrázekSeniorské vzdělávání má své pevné místo na řadě veřejných vysokých škol. V současné době studují na univerzitách třetího věku (dále jen U3V) přibližně 2 % seniorské populace České republiky (cca 40 000 osob) a jejich počet stále roste. Přijďte i Vy rozšířit jejich řady! Vzdělávání v seniorském věku napomáhá k udržení kvality života přívětivým a důstojným způsobem. Základním úkolem U3V je zprostředkovat seniorům nové poznatky, vědomosti, dovednosti, obory a technologie. Posláním kurzů U3V je též stimulace k aktivitě.
Pilířem Univerzity třetího věku na Masarykově univerzitě je Všeobecně zaměřený kurz, který trvá osm semestrů a je zaměřen na otázky zdravého a smysluplného životního stylu ve vyšším věku. Na obsahu přednášek se podílí všech 9 fakult MU. V akademickém roce 2016/2017 bude také otvírán tříletý běh zcela nového kurzu Umění, objednavatelé a umělecký styl v dějinách. Dále pořádáme ve spolupráci s našimi partnery tři jednoleté kurzy, nazvané Univerzita třetího věku v Moravském zemském muzeu, Kulturní dědictví a památková péče na jižní Moravě (ve spolupráci s Národním památkovým ústavem), G. J. Mendel: Člověk, opat a vědec (ve spolupráci s Mendelovým muzeem).

Pro účastníky U3V jsou nad tento rámec pořádány tematické krátkodobé kurzy, zaměřené na informační technologie, cizí jazyky (angličtina, němčina, francouzština), pohybově-relaxační aktivity, otázky a problémy z oblasti humanitních i přírodních věd. V programu nechybí ani jednodenní exkurze vztahující se k obsahu přednášek či tematických kurzů.

Vzdělávání na U3V na Masarykově univerzitě má formu přednášek, cvičení, seminářů a exkurzí, účastníci mohou využívat studovny a knihovny. Přednášky trvají 2 vyučovací hodiny a konají se jednou za čtrnáct dnů v období od října do května. Účastníkem programu U3V může být osoba, která dosáhla věku potřebného pro přiznání starobního důchodu a má úplné středoškolské vzdělání s maturitou. Vzdělávání je bezplatné, každoročně se hradí pouze zápisné, které bylo pro akademický rok 2016/2017 stanoveno na 800 Kč. Absolvent U3V MU obdrží osvědčení na slavnostní promoci.
Přihlášky budeme přijímat osobně (Komenského nám. 2, Brno) nebo elektronicky od 2. května 2016 do 30. června 2016. Další podrobnosti o Univerzitě třetího věku Masarykovy univerzity včetně fotografií a videoukázek našich aktivit najdete na www.u3v.muni.cz.