Po dlouhé vynucené pauze jsme se mohli opět setkat na tradiční Mikulášské besídce v naší řečkovické Sokolovně, a to v neděli 4. 12. 2022. Členové Ř13 si ve spolupráci s tanečním souborem Pampelišky připravili pro děti pásmo pohádek, tanečků a písniček. Na pódiu se vystřídali Pat a Mat, Bob a Bobek, Včelí medvídci, Král Jeliman a Anče s Kubou, hajným, Trautenberkem a Krakonošem. Menší děti z Pampelišek zatancovaly na písničku z pohádky Zlatovláska a ty starší to rozjely na píseň „Holky z naší školky“, a to tak trochu naruby. Kluci byli holky a holky zase kluci. Děti, rodiče i prarodiče si také společně s kapelou zazpívali krásné vánoční písničky. Celým programem všechny provázel Vinnetou s Ribannou.
V průběhu představení se děti naučily básničku pro Mikuláše a oprášily jednu vánoční písničku. Pro jistotu – co kdyby básnička Mikuláši na vymazání hříchů nestačila? Na úplný závěr, když už se Vinnetou s Ribannou s dětmi rozloučili, vstoupil do sálu Mikuláš s velikánskou “knihou hříchů“ pod paží. S Mikulášem přišli zároveň i krásní sněhobílí andílci. Někteří si v tu chvíli oddychli, že ti rohatí tentokrát Sokolovnu minou, jenže vzápětí se ozvala ohlušující rána, z pekla do sálu vběhli hroziví čerti a nastal čertovský mumraj. Chvilku trvalo, než Mikuláš s andílky natěšené čerty uklidnil. Děti pak rády Mikuláši odrecitovaly básničku a zazpívaly i písničku. Hříchy byly z „knihy hříchů“ vymazány a čerti opět odešli s prázdnými pytli. Mikuláš pak s andílky a čerty dětem při odchodu rozdával balíčky se sladkými dobrotami, které byly darem od naší MČ Řečkovice a Mokrá Hora.
Mikulášská besídka měla tradiční dopolední i odpolední vystoupení. Obě představení byla zaplněná do posledního místečka. Součástí Mikulášské je již několik let i prodej výrobků chráněných dílen organizovaný společností Soroptimist Club Brno. Dospělí si mohli besídku a adventní čas zpříjemnit vánočním punčem nebo ochutnávkou cukroví.
Mikulášská se vydařila a pořadatelé i účinkující se těší na všechny děti opět příští rok. A možná přijde i Mikuláš s anděly a čerty.
Řečkovická 13