LEDEN 1923

Vážení čtenáři, otvíráme nyní další rok naší stoleté historie. Přeneseme se do dobových radostí i starostí roku 1923. Co se dělo, plánovalo, jak se žilo? Často život přinášel podobné situace jako dnes, pojďme je společně objevovat.

Prezidentem samostatné Československé republiky je Tomáš Garrigue Masaryk, předsedou vlády Antonín Švehla.

Písní roku 1923 je Pane kapelníku, hrajte tu mou! Je to jedna z posledních písní Jiřího Červeného, zakladatele kabaretu Červená sedma.

Roku 1923 vynalezl Američan polského původu Leo Gerstenzang čisticí vatovou tyčinku. Původní tyčinka byla papírová, a k této variantě jsme se po období plastové tyčinky po 100 letech opět dopracovali.

Tohoto roku se začala psát historie brněnských letišt, neboť ministerstvo veřejných prací začalo plánovat vybudování státního letiště. První letadlo z Prahy přistálo v Brně 24. května 1926. Tento den je považován za zahájení letecké doravy v Brně.

Bezpečnostní stráž v Brně měla před 100 lety 376 strážníků, 4 koně a 3 policejní psy.

V roce 1923 koupil řečkovický zámek od manželů Křivánkových, kteří jej koupili po válce, rajhradský podnikatel Arnold Skutezky, ten v zámku umístil svoji rozsáhlou sbírku maleb, plastik, grafik a mincí.

Hned na začátku roku, 3. ledna, zemřel spisovatel, novinář, humorista, anarchista Jaroslav Hašek (*30. 4. 1883 Praha). Jeho nejznámějším dílem jsou bezpochyby Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Román, který u nás četl či viděl filmové zpracování snad každý, byl přeložen do 58 jazyků.

Dne 5. ledna byl spáchán atentát na ministra financí Aloise Rašína (*18. 10. 1867 - +18. 2. 1923), byl postřelen do zad anarchokomunistou Šoupalem, který chtěl zavraždit i Karla Kramáře. Rašínovi je připisován výstižný citát: “Ono je to těžké. Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus. A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída.” Následně byli čtenáři Lidových novin denně informováni o vývoji zdravotního stavu A. Rašína, který však 18. února střelnému zranění podlehl.

Od 9. ledna je v komínských ulicích vidět, i když se setmí! Místní ulice se rozsvítily elektrickými lampami. Obec byla od začátku eletrifikace připojena na rozvodnou síť brněnské městské elektrárny. Vzápětí byla osvícena i obecní kancelář, hasičská zbojnice a kostel. Postupně se pak přidávaly i komínské domy. Řečkovice již o měsíc později svítily rovněž.

Dne 9. ledna proběhla první poprava v Československé republice. Trest smrti dostalo od vzniku republiky více odsouzených, ale popravy začaly být vykonávány až v roce 1923. Prvním popraveným byl loupežný vrah Ludvík Novák. Ten 15. února 1922 zastřelil a okradl dva řezníky, kteří šli na dobytčí trh a měli u sebe peníze. Popravy se zúčastnilo asi 170 osob, údajně se prodávaly i vstupenky, ale jen mužům, ženy na tuto morbidní podívanou nesměly. Popravu oběšením vykonal Leopold Wohlschläger, první profesionální kat nové republiky, který se původně vyučil zlatníkem.
Druhá poprava následovala téhož měsíce, 24. ledna. Popraven byl Josef Kolínský, který se svým bratrem Janem oloupil a umlátil kladivem pražského hodináře Josefa Ledeckého, stejně hrůzně oba bratři zavraždili i hodinářovu manželku a dceru. Oba dostali trest smrti, Janovi prezident Masaryk trest změnil na doživotí. O popravu byl opět velký zájem, podívat se chtěly i ženy, ale připuštěni byli převážně jen novináři, soudní lékaři a policisté. I tak se prý po ukončení vrhli s noži na šibenici a chtěli si vyloupnout kousek dřeva pro štěstí.

Dne 27. ledna proběhla v Brně stávka zřízenců pouliční dráhy. V novinách je to komentováno jako
špatné rozhodní organizátorů stávky. “Tak zvaná stávka zřízenců pouličních drah má pro svedené smutné konce. V době největší nezaměstnanosti byli připraveni o chléb slepou důvěrou ke komunistickým vůdcům, které si sami platí.”

Hrobka faraona Tutanchamona byla objevena v listopadu 1922, od té doby Lidové noviny pravidelně informovaly o průběhu odkrývání hrobky a dalších objevených pokladech. V lednu 1923 se psalo, že práci Carterovi a jeho asistentům komplikovaly davy novinářů a zvědavců, kteří se snažili proniknout co nejblíže k úžasnému objevu. Koncem ledna se začalo pracovat na vyzvednuti těla, a zájem o to více vzrostl. Egyptská vláda povolala zkušené telegrafní úředníky z Káhiry, aby zprávy rozesílané do celého světa doputovaly včas.

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková