Nový rok, nové knížky

09 Literarni chutovky foto 2Vážení a milí literární gurmáni,
máme za sebou Vánoce a oslavy Nového roku a vše se bude pomalu vracet do starých kolejí. Hektické dny, plné jídla, pití a slavení, skončily a opět je před námi krásná zima, kdy si můžeme vzít knížku, zakutat se do tepla a číst si. Snad k vám byl Ježíšek štědrý a nějakou knížku vám nadělil, a kdyby ne, tak jsme tu my, vaše knihovna, která se vám ráda o dobré čtení postará. V loňském roce jsme dostali dar od městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora v hodnotě 20 000 Kč a celý jsme jej věnovaly na dokoupení nových knížek. Koupily jsme oblíbené knížky, které vám chyběly, případně díly do sérií, které jsme postrádaly. Dále naučnou literaturu, po které se hodně ptáte, a několik specialitek pro malé i větší děti. Držíme se faktu, že čím pestřejší bude naše nabídka, tím lépe si vyberete to pravé. Za tento finanční příspěvek jsme obci velmi vděčné a doufáme, že i v letošním roce budeme moci s darem pro vás, naše čtenáře, počítat.
Slavnostní křest nových knížek plánujeme na únor, a moc se těšíme, že se tohoto krásného úkolu opět ujme náš pan starosta Marek Viskot. V únorové Řeči najdete datum a čas této akce, abyste nás mohli navštívit a rovnou si nové knížky půjčit.
Při té příležitosti si nenechte ujít vtipnou a zábavnou výstavu, určenou nejen dětem, ale i dospělým s velkou představivostí a fantazií. Od 5. 1. do 28. 2. si můžete prohlédnout Dubánky – výstavu fotografií Petra Václavka z dubánčích knih Dubánek a tajný vzkaz, Dubánek ve světě lidí a Dubánčí šprýmy, které napsali spisovatelka Klára Smolíková a básník Martin Kinc. A že Dubánky ještě neznáte? Nejlepší příležitost, jak se s nimi seznámit. Součástí výstavy jsou doplňovačky a kvízy pro děti s dubánčí tématikou.
Další zajímavou aktivitou, kterou jsme pro vás připravily, je kreativní set Zimní tvoření – Skládací sněhulák. Sami uvidíte, jak jednoduše si z pár kousků barevného papíru vyrobíte krásného sněhuláčka jako hračku pro děti. Set je opět zdarma a můžete si jej vyzvednout u nás v pobočce.

09 Literarni chutovky foto 1


09 Ohlédnutí za loňským rokem 2Do třetice všeho dobrého. Sejdeme se s vámi dospělými. Lednová Knihokavárna se koná ve čtvrtek 19. ledna.
Přijďte si dát šálek výborné kávy, posedět a prohlédnout si knížku nebo časopis podle svého zájmu. Nezapomeňte také na pestrou nabídku našich periodik – rukodělná, zahradnická, kulinářská, společenská, turistická, prostě všechny možné žánry, na jaké si vzpomenete. Zima je také časem vybírání a plánování letní dovolené, proto vám nabízíme velký výběr turistických průvodců nejen po Evropě a České republice.
Na tomto místě vždy píšeme o tipech na knížky, ať již ke koupení, nebo k půjčení. Tentokrát uděláme výjimku. Leden úplně svádí k tomu rekapitulovat, co se nám v loňském roce povedlo, co jsme dělaly pro vás a společně s vámi. Podívejte se tedy na pár momentek z našich akcí a berte to, prosím, jako pozvánku na další společná setkání, která nás teprve čekají.
Jsme moc rády, že k nám chodí stále stejní milí lidé a přibývají k nim další a další. A tak doufáme, že nám tato čtenářská vzájemnost vydrží co nejdéle. Těšíme se s vámi na viděnou v lednu, v únoru, …, prostě pořád.

Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Sabina Morysová, Dis.