29 lesy obrázekJak to všechno začalo? Počátek historie Lesů města Brna se datuje od 13. století, kdy tehdejší královské město Brno dostávalo majetek darem, zástavou nebo odměnou. Koupí začalo získávat lesy až v 15. století od pánů v okolí města. Podle historických pramenů byl v roce 1466 poprvé tímto způsobem získán hrad Deblín s městečkem a dalších 20 vsí. Současná moderní městská akciová společnost si tak letos připomíná 550. výročí.
V první polovině 16. století koupilo město jeden z nejdůležitějších majetků – tvrz a ves Kuřim, kde zřídilo správní středisko statků města Brna a odtud později brněnská radnice spravovala jako vrchnost všechna svá venkovská panství. Po velkém politickém nátlaku byla brněnská radnice v roce 1954 donucena nejvyššími státními orgány předat veškerý lesní majetek státu. V jednáních se však podařilo prosadit, že městu zůstanou ve správě lesy, které mají charakter lesoparku a leží v nejbližším okolí města. K obratu došlo až po roce 1989. Po navrácení majetku obcím byla pro zajištění odborné správy v městských lesích zřízena v roce 1992 příspěvková organizace Lesy města Brna. V roce 1994 vzniká společnost s ručením omezeným, zakladatelem a jediným vlastníkem je město Brno, o dva roky později se mění právní forma na akciovou společnost. Předmětem činnosti je odborná správa a rozvoj majetku města Brna, podnikání s ním, plnění veřejných služeb s obecně prospěšným posláním.


K oslavě 550. výročí bude společnost Lesy města Brna, a. s., pořádat několik zajímavých událostí pro širokou veřejnost: především 4. 6. 2016 bude na Brněnskou přehradu slavnostně spuštěn vor, od 15. 7. do 17. 7. 2016 se bude konat „Galerie v lese“ v areálu U mravence Lesíka v Řečkovicích a na tomtéž místě dne 24. 9. 2016 budou moci návštěvníci obdivovat lesní techniku. Pro bližší informace sledujte webové stránky společnosti www.lesymb.cz , kde včas najdete bližší informace o všech plánovaných akcích.