22 Novoměstská foto 1 vánoční tvořeníPředvánoční tvoření a návštěva místní knihovny
Ve čtvrtek 24. 11. pozvala ZŠ Novoměstská rodiče s dětmi, aby se mohli zúčastnit vánočního tvoření v prostorách školy. Všechny ročníky měly připravený nějaký vánoční výrobek, např. adventní věnec, svícen, andílka k zavěšení nebo dekorativní stromeček. Pro rodiče bylo také připraveno občerstvení a vánoční jarmark, kde si mohli zakoupit různé výrobky – třeba i vánoční dárečky pro radost. Akce byla velmi vydařená a rodiče, děti i pedagogové byli velmi spokojení.
Žáci naší školy také navštívili místní knihovnu, kde pro ně byl připraven různorodý program. Například čtvrté ročníky zaujaly Řečkovické pověsti. Paní knihovnice tedy děti seznámila s některými místními pověstmi a některé dětem přečetla. Poté následovala zajímavá aktivita, kdy měly děti ztvárnit právě jednu z pověstí prostřednictvím krátkého divadelního představení. Rozdělily se do několika skupinek a tato aktivita je velmi bavila. Každá skupinka pak měla zcela jiné ztvárnění pověsti. Následně si děti mohly prohlédnout a pročíst knížky, které je v knihovně zaujaly.
Bc. Petra Slováková
22 Novoměstská foto 2 ZpíváníZpívání u vánočního stromu
Po dvouleté odmlce se i žáci ze ZŠ Novoměstská mohli zúčastnit tradiční předvánoční akce s názvem Zpívání u vánočního stromu, které se konalo před radnicí na schodech u kostela.
Přesto, že velká nemocnost dětí v den konání akce způsobila úbytek patnácti zpěváků, kteří se poctivě na vystoupení připravovali, „osm statečných“ odzpívalo krásné pásmo vánočních koled a písní.
Moc nám pomohla podpora usměvavých rodičů v hledišti a tu správnou vánočně-zimní atmosféru podtrhlo i náhlé kouzelné sněžení při zpěvu estonské koledy Bílé vločky.
Těšíme se, že naše vánoční pásmo i s nacvičeným příběhem „Příběh o čtyřech svíčkách“ budeme moci předvést v Domově pro seniory v Řečkovicích v měsíci lednu.
Mgr. Anežka Jakubcová


22 Novoměstská foto 3 AnglieZŠ Novoměstská v Anglii
Na začátku prosince jsme s žáky 7., 8. a 9. tříd vyrazili na poznávací zájezd do Anglie. Cílem byl Londýn a také denní výlet do Oxfordu. Po dlouhé cestě autobusem jsme do Londýna dorazili v pondělí 9. 12. ráno a ihned vyrazili objevovat krásy tohoto města. Navštívili jsme čtvrť Westminster, kde se nachází Parlament a známý Big Ben, viděli Picadilly Circus nebo Trafalgar Square a došli až k Londýnskému oku, odkud jsme viděli celé město jako na dlani. Žáci byli v Londýně ubytovaní u britských rodin, měli tedy šanci poznat také odlišnou kulturu a procvičit se v jazyce. Druhý den proběhla návštěva malebného městečka Oxford s prohlídkou Christ College. Třetí, a tedy poslední den nás opět čekal Londýn, tentokrát z druhé strany řeky, včetně moderní části Londýna s vyhlídkou Garden at 120 s výhledem na mrakodrapy Shard nebo Gherkin. Procházkou kolem Toweru, přes Tower Bridge a Hyde park jsme došli do Winter Wonderlandu, zábavního parku s atrakcemi, kde si žáci mohli vychutnat vánoční atmosféru. Výlet jsme zakončili na ulici Oxford s mnoha obchody a restauracemi a v pozdních hodinách se vydali zpět do Brna. Žáci díky tomuto zájezdu viděli nejen krásná místa Velké Británie, ale poznali také britskou kulturu a historii. Tento zážitek jim otevřel dveře do anglicky mluvící země, což pro ně může být motivací nejen se dále zlepšovat v anglickém jazyce, ale i poznávat svět.
Mgr. Kateřina Hibšová
22 Novoměstská foto 4 přehazovanáOkresní finále v přehazované v ZŠ Novoměstská
Ve čtvrtek 8. 12. 2022 se u nás ve škole konalo okresní finále hochů v přehazované pro 6.-7. třídy. Finále se zúčastnila 4 družstva, která si vybojovala postup z předešlé kvalifikace.
Ve finále se pak střetla ta nejlepší družstva, nebyla tedy nouze o velmi napínavé zápasy. ZŠ Novoměstská nakonec obsadila krásné 2. místo.
Děkujeme klukům za předvedené výkony a vzornou reprezentaci školy.
Mgr. Aleš Svoboda