KVĚTEN 1923

Lidové noviny 4. května řešily problémy brněnské hromadné dopravy. Cestující prý nastupovali a vystupovali pomalu, čímž se prodlužovala doba na zastávkách a zároveň byly vozy přeplněné, zřízenci tudíž nemohli vykonávat dobře svoji službu. V každém voze byly vyvěšeny dopravní předpisy k zajištění pořádku na brněnské elektrické dráze, kterých však cestující úplně nedbali :).

Dne 11. května byla vypsána soutěž na stálé zemské výstaviště v Brně (dnešní BVV). Požadován byl projekt stálého výstaviště, sportovního parku se stadionem a zoologické zahrady. Výstavní pavilony měla doplňovat divadelní budova s koncertním sálem, restaurace, kavárna, kabaret a zábavní park.

Dne 13. května zemřela v Lánech manželka prvního československého prezidenta Charlotta Garrique Masaryková (* 20. listopadu 1850, Brooklyn, USA).
S Tomášem Masarykem se seznámila roku 1876 v Lipsku, kde studovala hudbu. Vzali se v březnu 1878 v New Yorku, od roku 1881 žili v Praze. Byla společensky a politicky velmi činná, podporovala rozvoj školství, chudé ženy, účastnila se pochodů za všeobecné volební právo.
Celý život trpěla depresemi, ke konci války pobývala v sanatoriu. Dne 1. května ji postihla mozková mrtvice, každý den byli občané informováni o vývoji jejího zdravotního stavu, který se bohužel již nezlepšil. Pohřeb se konal v Lánech 15. května. V souvislosti s pohřbem jsem narazila na krátkou novinovou zprávu, že lánský farář odmítal paní Masarykovou pohřbít na místním hřbitově. Nejdříve prý, že není místo, pak, že byla evangelička. Teprve obecní zastupitelstvo nařídilo vykopat hrob.

V neděli 13. května žilo Brno automobilismem. Konal se zde mezinárodní závod na 1 km. Závodily motocykly a auta v různých kategoriích. V závodu malých vozů do obsahu 1,1 l zvítězil vůz Tatra.
Bohužel při zpáteční cestě do Vídně měl u Pohořelic autonehodu pan Sirk, ředitel závodu Steyer, který se závodu rovněž účastnil. Při převozu do brněnské nemocnice zemřel.

Dne 15. května byly vyhlášeny výsledky architektonické soutěže na Akademickou čtvrť v Brně na Kraví hoře. Jedná se asi o největší neuskutečněný urbanistický záměr v Brně. Nově založená Masarykova univerzita neměla dostatečné vlastní prostory, proto vznikaly plány na řešení tohoto nedostatku. kromě univerzity měla v plánované čtvrti stát i nová zemská nemocnice, neboť nemocnice u sv. Anny již nedostačovala. Architektonická soutěž se později opakovala, ale na realizaci se nikdy nenašlo dost prostředků.

Dne 18. května bylo v Československu zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání. Vysílalo se z plátěného stanu, zapůjčeného od skautů a postaveného na letišti v Kbelích. Ten den byla na květen neobvyklá zima a pršelo, několik osob muselo přidržovat stěny stanu, protože hodně foukalo.
První pokusy o rozhlasové vysílání proběhly již dříve, ale v květnu 1923 se začalo vysílat pravidelně, i když nebylo mnoho posluchačů, neboť rozhlasový přístroj vlastnil málokdo. K propagaci rozhlasového vysílání a koupi přístroje byly organizovány veřejné poslechy na různých místech v Praze. Rovněž vycházel měsíčník “Radiojournal”. Pravidelné vysílání trvalo vždy jen hodinu denně a obsahovalo koncert. V prvním vysílání zazpívala árii operní zpěvačka Růžena Topinková.
Československo se tak po Velké Británii a její BBC stalo druhou evropskou zemí, kde začal rozhlas pravidelně vysílat. Z Brna se začalo vysílat v září 1924.

Dne 25. května složila v Brně na vysoké škole technické státní zkoušku v oboru elektroinženýrství Slávka Javůrková Donátová (*20. 2. 1890 Brno - +23. 2. 1950 Brno). Byla první ženou s titulem inženýrky nejen v Československu, ale i Evropě. Byla spolumajitelkou elektrozávodu Bartelmus-Donát a spol. Firma se např. podílela na eletrifikaci Brna, v době rozmachu zaměstnávala až 200 lidí. Později se ale dostala do úpadku a v roce 1927 ji převzaly plzeňské Škodovy závody.

Na závěr něco ze stoletých květnových nabídek seznámení, respektive sňatku. “Za účelem sňatku hledám touto cestou dívku od 19 do 25 let, mírné povahy, vládnoucí věnem asi 50 000 Kč k rozšíření podniku. Zn. Diskrétně ihned”, “Dva přátelé hledají mladé, hezké společnice. Zn. Probouzení jara”, “Vyšší státní úředník, eleg., dobře situov., hledá disting., trošku zámožnou ženu. Zn. Ještě v máji”, “Ožení se v brzku int. samostat. 27letý obchodník, majitel dobře zavedeného obchodu v ceně 250 tisíc Kč se slečnou do 30 let, vládnoucí hotově 200 tisíc Kč. Pod značkou Spokojenost”.
Seznamovací kanceláře byly před 100 lety asi žádané, alespoň podle množství inzerátů různých zprostředkovatelů, slibujících ty nejlepší manželské protějšky.
“Pánové, žeňte se! Mnoho bohatých dam s jměním do milionu ihned provdá Ruda Krupička. Informace 10 Kč předem. Každého zaručeně diskr. seznámím!”, “Každého šťastně ožení i vdá Alois Trlica, Brno Veveří 35. Informace 5 Kč.”

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková