08 na webČtenář roku 2023 je náš!

Vážení a milí literární gurmáni,
slovy klasika, tak tohle jsme opravdu nečekaly! Ale my to stejně dobře víme, že u nás v Řečkovicích jsou ti nejlepší literární gurmáni. A víte proč? Protože Dětským čtenářem roku 2023 se stal řečkovický klučina Mikuláš Stellan Pachta, který v loňském roce šestašedesátkrát navštívil naši pobočku. Na to, že rok má 52 týdnů, je to obdivuhodný výkon. Stellánek je moc šikovný a chytrý kluk, který ale ještě nechodí do školy, takže jemu a jeho mladším sourozencům čte knížky maminka a tatínek. Moc bychom jim chtěly poděkovat a jsme na ně opravdu pyšné, že čtení knížek přikládají takovou váhu, protože jsme přesvědčené, že čtení knih v každém věku dává smysl, a v tom předškolním možná dvojnásob. Čtení knížek totiž mimo jiné rozvíjí slovní zásobu, imaginaci, komunikační dovednosti a rozhodně ulehčí vstup do školní výuky. Celé rodině moc gratulujeme a máme obrovskou radost, jen tak dál!
Doufáme, že víte, že jsme tu pro vás, jsme vaše knihovnice, moc rády pomůžeme dětem i dospělým radou či s výběrem vhodné knížky. Obnovujeme tradici venkovního čtení v parku u kostela – už ve čtvrtek 11. 5. se s vámi a vašimi dětmi sejdeme mezi 15. a 16. hodinou. Číst budeme z krásných dětských knížek brněnského nakladatelství HOST, takže je opravdu na co se těšit. Čtení je určeno pro děti 0–6 let s doprovodem v rámci projektu BOOKSTART – S knížkou do života. V případě špatného počasí se čtení ruší.
Chceš potěšit svoji maminku? Vyrob jí srdíčkové přání. Vstupné i materiál je pro tebe zdarma, vyrábět můžeš v pátek 12. 5. v otevírací době knihovny, tedy od 10 do 15 hodin. Probíhá totiž další kreativní dílna Tvoření speciál – přání ke Dni maminek. Tak přijď a udělej své mamince radost.
Znalosti z knížek se mohou hodit. Všechny děti bez rozdílu věku mohou v květnu soutěžit, jak dobře znají dvě kultovní dětské knížky – ty mladší Děti z Bullerbynu a ty starší Harryho Pottera. Za správné odpovědi děti dostanou malou odměnu.
Skoro to vypadá, že jsme zapomněly na dospělé, ale nebojte se, o svoji oblíbenou Knihokavárnu nepřijdete. Na výborné kafíčko si můžete k nám zajít v úterý 9. 5. mezi 15. a 17. hodinou. Každý měsíc, jeden den a jedno odpoledne u nás zdarma vaří čtenářům kafíčko pan místostarosta Hrůza, a kde jinde než u nás v knihovně, s ním můžete neformálně pohovořit o knížkách nebo o našich Řečkovicích. Všichni jste srdečně zváni!
Poslední květnovou akcí je výstava Cesta do třetího rozměru. Jedná se o výstavu optických klamů. Mějte trpělivost, obrázky si pečlivě prohlédněte, a budete odměněni nečekaným zážitkem.


Jejda, a co ty nové knížky? Na ty přijde řada právě teď.
Deník mopse. Mops, co má talent Kyly May. Čtvrtá kniha série Deník mopse. Bella pořádá talentovou show domácích mazlíčků. Bubi se nemůže dočkat, až publikum ohromí svými kousky. Zničehonic se ale objeví další mazlíček, který má působivý talent. Najde se v show dost místa pro dvě hvězdy? Nejlepší dárek Petra Horáčka. Tom a Mot jsou nejlepší kočičí kamarádi. A dokonce mají narozeniny ve stejný den. Jaký bude nejlepší dárek pro toho druhého? Můžeme tomu druhému přát všechno možné, ale nejlepší nakonec stejně bude společně strávený den. Jak se divočák Květoš učil létat Ivy Hoňkové. Nikdy nikomu neříkejte, že lítá jako prase. A ještě k tomu divoké. Přesně tohle totiž jednou uslyšel divočák Květoš a vzal si do hlavy, že se musí létání naučit. Konec rochnění v bahně, jde se plachtit! Nebude to ale snadné. Podaří se mu to s pomocí balónu, pavučinových křídel, nebo dokonce papírového draka? Kluk v kopačkách Markéty Bolfové. Osmiletý Tomáš žije fotbalem. Když se s tátou přestěhují do nového města, záhy si nesedne s novým spolužákem Michalem, populárním, namyšleným klukem, který se Tomovi posmívá, že nemá mobil a bydlí u svého podivínského dědečka. Soupeření obou kluků se ze školních lavic přenáší i na zelený trávník. Naučí se školní rivalové táhnout za jeden provaz?
Mars Red. 1 - příběh Bun'ó Fudžisawy. První kniha komiksové série Mars Red. Píše se éra demokracie období Taišó (1912-1926). Aoi je podnikavá mladá novinářka, žijící v Tokiu. Přestože město vzkvétá, otřásá jeho obyvateli série vražd. Aoi se pustí do vyšetřování zločinů, a přitom potkává starého přítele Šútaróa. Netuší, že Šútaró je upír pracující pro vládu v elitní jednotce. Neviditelné kořeny Hynka Čapky. Listopad 1989. Vysokoškolák Pavel prožívá události revolučních dní, které poznamená rodinná tragédie: jeho otec, příslušník StB, spáchá sebevraždu. Pavel se navíc dozvídá, že je adoptovaný, a tak začíná pátrat po svých kořenech. Nedlouho po druhé světové válce se snaží Tomáš a Anežka uprchnout přes střežené hranice ze své vlasti. Co mají desítky let vzdálené osudy společného a jak je ovlivní bouřící dějiny? Poslední zrada Patricie Gibneyové. Šestá kniha série Inspektorka Lottie Parkerová. Když dvě mladé dívky nedorazí z nočního klubu domů, jejich rodiny jsou bez sebe strachy. Z vězení totiž nedávno propustili Conora Dowlinga, muže, který jednu z dívek nenáviděl, protože právě kvůli ní skončil za mřížemi. Bohužel po pár dnech jsou dívky nalezeny mrtvé. Světla na Labi: hanzovní rodinná sága Miriam Georg. První kniha Hanzovní rodinné ságy. Lily Karstenová je dcerou majitele lodní společnosti a podléhá přísným konvencím, které ženám nepřiznávají žádná práva. Když se v docích stane strašná nehoda, Lily se setká s přístavním dělníkem jménem Jo. Dva světy se střetnou a zrodí se láska, kterou nelze naplnit. Takové maličkosti Claire Keeganové. Podmanivý příběh lze číst jako báji o dobru a zlu nebo podobenství o laskavosti. Přivádí nás do irského města poloviny osmdesátých let, sužovaného prosincovými mrazy, a vrcholí na Štědrý den, kdy skutečným zázrakem je tiché hrdinství a odvaha jednoho obyčejného muže – Billa Furlonga. Ty chladné oči Scarlett Wilkové. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil, donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu.
Tak to bylo pár tipů na novinky napříč žánry, a ještě malá pozvánka na červen. Opět se vracíme k dětem. V první polovině června vyhlásíme výsledky naší celoroční dětské čtenářské soutěže Velká, velká, velká. Děti od května 2022 do května 2023 sbíraly celou abecedu spisovatelů. Zatím máme sedm odevzdaných hracích karet a konec května se blíží, tak si, děti, pospěšte.
S vámi se všemi se těšíme na viděnou v knihovně, mějte se krásně a dávejte na sebe pozor.

Mgr. Jitka Fukalová, Lenka Urbánková a Sabina Morysová, DiS.
Pobočka KJM Kolaříkova