starosta oříznutá fotkaVážení spoluobčané,

prvních několik měsíců roku 2023 je za námi. Pojďme si proto zrekapitulovat, jaké nové investice se rozbíhají nebo jsou již v plném běhu. Vedle investic Vás jistě budou zajímat také novinky z kulturního a společenského života naší městské části.

V březnu a dubnu proběhla veřejná představení dvou projektů. Jedná se o park pod hřbitovem a „zámecký“ park za radnicí. První zmíněný projekt je blízko realizace. Pokud nenastanou komplikace ve stavebním řízení, je dokonce reálný začátek prací už letos na podzim. Významnou část nákladů máme pokrytou z rozpočtu města Brna z dotace určené na budování nových parků.

Na jaře vybereme dodavatele stavebních prací a dalších dodávek v oblasti školství tak, aby se mohlo ve školách a školkách pracovat v průběhu letních prázdnin. Letos se jedná o střechy dvou budov ZŠ Novoměstská, nové konvektomaty do školní kuchyně ZŠ Horácké náměstí a nově také o rekonstrukci kotelny Mateřské školy Novoměstská.

Největší investiční akcí tohoto roku je rekonstrukce areálu bývalého pivovaru. Areál získá nové zpevněné plochy, nový taneční parket, a především úplně nový a kapacitnější samotný amfiteátr. Tato náročná stavba bude finišovat v průběhu prázdnin – a osobně se moc těším, až areál přivítá své návštěvníky. To však nebude dříve než v září. Znamená to, že několik tradičních akcí se letos konat nebude a jiné budou muset vzít zavděk alternativními prostory. Brněnská Country fontána Řečkovice a Folkové léto se uskuteční v tradičních termínech v červnu, resp. v červenci, a to v zahradě Gymnázia Řečkovice. Touto cestou děkuji panu řediteli, že vyšel pořadatelům vstříc. Zcela jinak letos uchopíme Dětský den, který uspořádáme v parku na Horáckém náměstí a tamních sportovištích.

Po mnoha a mnoha letech se budou na jiném místě konat také Vavřinecké hody. Po diskusi s hodovou chasou jsme upřednostnili zachování tradičního termínu na začátku srpna. Azyl nalezneme v orelském areálu. Hody to v několika ohledech budou skromnější, v menším areálu, určitě si však uchovají svoje kouzlo. První akcí ve zbrusu novém areálu za radnicí pak bude Řečkovický festival minipivovarů, naplánovaný na druhý zářijový víkend. O týden později následuje Letní noc. Budu se s Vámi na zmíněných akcích těšit na viděnou a přeji Vám co nejpříjemnější prožití jarních měsíců.

Marek Viskot
Váš starosta

01 foto areálu