15 DD foto2V pátek 2. 6. 2023 se uskutečnil Dětský den s radnicí, letos nově na Horáckém náměstí u školy. Do organizace dětského dne se zapojil rekordní počet místních spolků pracujících s dětmi a mládeží. Pro děti tak bylo připravené úžasné odpoledne, plné různorodých aktivit a vystoupení.
Prostor před školou se stal jevištěm pro basketbalovou exhibici, ukázku zápasu místních borců z TAK Hellas, představení jógy s Yoga & Vision center, vystoupení mažoretek a cimbálové muziky Dolnička, která si spolu s tanečním souborem Pampelišky z řečkovického Sokola secvičila pásmo písní a tanců s lidovou tematikou. Co doznívaly zvuky cimbálu, rozezněla se píšťalka rozhodčího při exhibičním utkání futsalistů z místního Orla proti fotbalistům z místního klubu SK Řečkovice, kteří se s Orly spojili se společným cílem všestranně vychovávat mladé hráče pod křídly futsalovofotbalové akademie.
V parku na Horáckém náměstí a na přilehlých prostorech hřišť byly pro děti připraveny disciplíny, po jejichž úspěšném splnění a odevzdání kartičky dostaly děti sladkou odměnu. Nebylo to vůbec jednoduché, zvládnout je všechny, protože jich letos bylo 17, a byly opravdu různorodé. Děti mohly projevit nejenom svoji fyzickou zdatnost a šikovnost, ale i svou bystrost, znalosti a odvahu.
Místní pionýři si pro malé odvážné účastníky připravili žebřík až do nebe, díky TAK Hellas si mohly děti vyzkoušet boj s drakem. Malé děti zaujalo velké skautské teepee, u kterého byla ukázka netradičních a mezi skauty oblíbených sportů. Seznámení s tradičnějšími sporty nabídl i oddíl 1. NH BRNO, který dětem přiblížil svět házené. Fotbalovofutsalové dovednosti a obratnost s míčem si děti mohly vyzkoušet na hřišti SK Řečkovice. Družstvo KP BRNO představilo basketbal a Orel Řečkovice tenis.


15 DD foto1Každý malý účastník při registraci obdržel nejenom kartičku s mapkou disciplín na Horáckém náměstí, ale i vlastní startovací číslo, aby se mohl zúčastnit Memoriálu Josefa Bořeckého – běhu na 400 m. Výsledky závodu jsou dostupné online na stránce championchip.cz nebo přes QR kód pod článkem.
Zajímavé byly i balanční pomůcky na stanovišti jógy místního Yoga & Vision Center a poutavé stanoviště Městské policie Brno, kde si strážníci vždy práci s dětmi užívají. Dopravní znalosti si děti mohly ověřit na dopravním hřišti a všeobecný přehled a obratnost na stanovištích sokolů. Neméně atraktivní bylo i malování na obličej a tvořivé dílničky, které si pro děti nachystal DDM Helceletka – pobočka Frikulín.
Všem spolkům a skvělé moderátorce Věře Müllerové bych chtěl poděkovat – a za celý tým radnice doufám, že se vám letošní dětský den líbil – a už se těším na příští ročník.

Petr Bořecký, radní

15 DD foto3