Již potřetí v historii bude Česko hostit mistrovství Evropy mužů v baseballu. Hracími městy Eurobaseballu 2023 jsou od 24. září do 1. října Brno, Ostrava, Praha, Třebíč a Blansko.
Od úspěchu na březnovém turnaji World Baseball Classic, neoficiálním mistrovství světa, se čeští hráči představili v Česku na dvou akcích, a všude je doprovázel velký zájem fanoušků. Organizátoři ME věří, že jejich podpora na turnaji pomůže českému týmu k zisku premiérové medaile.
"Uděláme maximum, abychom splnili sen několika baseballových generací, mezi kterými jsem byl i já jako hráč," slíbil také trenér reprezentace Pavel Chadim, v civilním povolání neurolog. "Samozřejmě to nebude vůbec snadné, protože hrát před domácím publikem bude hodně náročné, budeme se muset hodně věnovat i psychické stránce, ale věřím, že nám fanoušci pomohou. Je to náš sen, který chceme proměnit ve skutečnost," přeje si Chadim, který je velkým brněnským patriotem.
Eurobaseball budou doprovázet tři ambasadoři a také tři maskoti. Společně mají pomoci veřejnosti ukázat, že baseball není tak složitý sport. Nejslavnějším ambasadorem je oštěpař Jan Železný, olympijský vítěz a mistr světa, který společně se zeleným maskotem jménem Fasty prezentuje činnost nadhazovače. Druhým je hokejista Martin Erat, bývalý reprezentant a hráč NHL, který představuje pozici pálkaře. Pomáhat mu bude modrý maskot jménem Spiky. Mezi ambasadory nechybí ani baseballista Martin Červenka, který byl jen kousek od startu ve slavné Major League Baseball. Jeho úlohu chytače a chytání míče mu pomůže divákům představit oranžový maskot jménem Catchy.
Základní část odehraje český tým v Ostravě a postupně se utká s Rakouskem, Řeckem a Španělskem. V Brně se bude hrát skupina C s obhájcem titulu z Nizozemska, Chorvatskem, Francií a Ukrajinou, a zejména závěrečná fáze turnaje, tedy utkání o konečné umístění včetně dvou čtvrtfinále, obou semifinále a samozřejmě zápasů o medaile. Všichni věříme, že v nich uvidíme také české reprezentanty, a těšíme se na plná hlediště.
Všichni jste srdečně zváni na stadiony Draků a Hrochů Brno. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program. K dispozici bude fan zóna, kde bude velkoplošná obrazovka, na které bude možné sledovat zápasy v přímém přenosu, vyzkoušet si baseballové dovednosti a samozřejmě také ochutnat dobré jídlo a pití.
Vstupenky na celý turnaj je stále možné zakoupit na webových stránkách eurobaseball2023.com.
Evženie Votinská

31 na web