07 Výstava obrázek 1Jan Pevný: Obrazy
Na výstavě v září v Galerii Na radnici představuje své obrazy Jan Pevný. Autor žije a tvoří v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jako samouk začal malovat již od svých čtrnácti let. Později se učil u takových umělců, jako byl Josef Kremláček, Jaroslav Vyskočil, Josef Jíra nebo Jan Bauch, navštěvoval malíře Jiřího Anderleho nebo sochaře Olbrama Zoubka.
Obrazy Mistra Jana Pevného působí imaginativní atmosférou, brilantní malířskou technikou a harmonií sytých barev. Obsahem sdělení jednotlivých děl Mistra Pevného je zamyšlení nad dnešním přetechnizovaným světem, nad odlidšťováním společnosti, nechybějí ani odkazy na různé aspekty lidského života, kdy lidé se mění ve stroje a stroje v přemýšlivé humanoidy.
Jmenujme alespoň některá díla – obraz se čtyřmi hlavami připomíná mayské petroglyfy či obrazce z pouště v Nazca – obrazy s odkazy na biblické náměty, plakátové panely pokreslené graffiti apod. Je to kvalitní malířský počin bravurně zvládnutého řemesla a bohaté obsahovosti. Obrazy nejsou poplatné jakémukoli stylu.
Autor své obrazy prezentoval na četných výstavách po celé České republice, např. v divadle Ta Fantastika v Praze (1995), v zahraničí zejména v Holandsku a Německu. Jeho díla jsou zastoupena v četných soukromých sbírkách v zahraničí i ve sbírkách tuzemských znalců a milovníků výtvarného umění.
Výstava bude zahájena vernisáží v pátek 15. září v 17 hodin. Poté bude výstava otevřena pro veřejnost každý den od 14 do 17 hodin, a to až do neděle 8. října 2023.

Na setkání se těší Komise kultury RMČ.
Vladislav Musil, předseda komise