04 Participativní rozpočet1 FotoParticipativní rozpočet funguje úspěšně i na našich základních školách
V září Zastupitelstvo města Brna schválilo finanční prostředky na další ročník Participativního rozpočtu do škol. Do aktuálního ročníku jsou již zapojeny obě naše základní školy. Zatímco ZŠ Horácké náměstí již do projektu byla zapojena už dříve, ZŠ Novoměstská se připojila nově. Rád bych vás tedy seznámil s tím, co tato „menší“ verze Participativního rozpočtu města Brna obnáší a také co přináší zapojeným školám, a hlavně dětem. Vyzpovídal jsem tedy zástupce obou škol ohledně jejich zkušeností s tímto projektem. Každá zapojená škola obdrží v rámci tohoto projektu na realizaci participativního rozpočtu v daném ročníku celkem 40 tis. Kč. Více o projektu jako takovém se můžete také dozvědět na oficiálních stránkách: https://paro.damenavas.cz/startuje-participativni-rozpocet-do-skol/.
V již proběhlých ročnících si děti na ZŠ Horácké náměstí již „prohlasovaly“ skrze Participativní rozpočet do škol například držáky na toaletní papíry do všech kabinek či Apple tužky, díky kterým mohou žáci psát a kreslit na naše Apple tablety, například v hodinách výtvarné výchovy. Dále v hlasování uspěla třeba také závěsná křesla na dovybavení odpočinkové zóny, navržená žáky pátého ročníku, nebo nejnověji to zatím byly gymnastické nafukovací žíněnky. Návrhy mohou na ZŠ Horácké náměstí podávat žáci od páťáků po deváťáky, do samotného hlasování se ale mohou zapojit všechny děti, včetně prvňáčků, kterým pomáhají paní učitelky. Zatímco v době covidu se projekty dle vyjádření zástupců školy organizovaly on-line a jednotliví navrhovatelé tvořili videa na propagaci svých návrhů, aktuálně propagují svoje nápady osobně prostřednictvím burzy nápadů. Podle zástupců školy děti přistupují k tomuto projektu velmi aktivně a rozvíjí i svoji kreativitu, díky projektu získávají příležitost přímo něco změnit ve svém nejbližším okolí.


ZŠ Novoměstská se teprve připravuje na svoji pilotní účast v tomto projektu, nicméně dle zástupců této základní školy již padají ze strany dětí první návrhy, jako jsou například koše na tříděný odpad, lavičky před školou, odpočinkové zóny ve škole a podobně. Již teď je prý vidět velký zájem dětí o projekt, protože si mohou z projektu hradit věc, kterou samy navrhly. Zástupci školy vidí největší přínos projektu v tom, že celý projekt si musí řídit děti samy od začátku do konce. Učitel je v tomto případě jen pozorovatel, respektive koordinátor prací. Děti tak musí vymyslet a zrealizovat celý projektový cyklus. Musejí identifikovat potřebu, jak ji prostřednictvím projektu uspokojit, tedy vymyslet vhodný nástroj, udělat si finanční rozbor, který zahrnuje veškeré položky, jako je např. marketing, PR, cena nástroje atd. V neposlední řadě pak musí prokázat, že umí získat podporu pro realizaci svého projektu mezi ostatními studenty.
Jak je tedy vidět, naše základní školy, jejich zástupci, a hlavně děti se zapojili se vší vervou do tohoto celobrněnského projektu, a jak je vidět, přináší jim to spoustu zajímavých příležitostí, zkušeností, ale také zážitků, jak to dokazují například i fotografie z již proběhlých ročníků na ZŠ Horácké náměstí. Věříme, že i další ročníky přinesou hlavně dětem z těchto škol spoustu nových zážitků, ale také cenných zkušeností pro jejich budoucí život.
Děkuji moc za odpovědi paní ředitelce ZŠ Horácké náměstí Ivaně Melichárkové a zástupkyni ředitele ZŠ Novoměstská Radce Novotné.
Závěrem mi dovolte pozvat vás s ohledem na říjnové datum vydání této ŘEČI na blížící se „ostrou“ fázi hlasování v dalším ročníku Participativního rozpočtu města Brna, kde mají projekty autorů z naší městské části opět četné zastoupení. Hlasovat se začíná 1. listopadu.
Filip Hrůza
místostarosta