Naši žáci se ve škole setkávají s mnoha zajímavými poznatky, s řešením problémů a prací s chybou. Používáme konstruktivistický způsob výuky ve všech předmětech. Klademe důraz na rozvoj samostatnosti a vzájemnou spolupráci. Žáci jsou vedeni k sebehodnocení v ústní i písemné podobě. Pracují podle týdenních plánů, vytváří si svá portfolia. Využíváme jejich vlastního potenciálu, aby se učili na základě vnitřní motivace a učení pro ně bylo atraktivní. V důsledku toho jsou pak aktivní, chtějí věcem přijít na kloub a svůj pobyt ve škole považují za smysluplný.

Na obou stupních je podporován respektující přístup, otevřená komunikace, aktivní zapojení dětí
a svobodná volba. Děti se učí, jak rozpoznávat problémy a jak je řešit, nebát se udělat chybu, reflektovat ji a otevřeně o ní mluvit. Chyba je považována za běžnou věc, je to příležitost o věci diskutovat a poradit se s kamarádem.
Ve výuce se snažíme podporovat schopnost spolupráce, umění vyměňovat si názory a zároveň si svůj názor obhájit. Děti jsou vedeny k tomu, aby zvládly ohodnotit samy sebe, věděly, co jim jde nebo kde mají rezervy, uměly doporučit spolužákům další postup a dokázaly se dobře rozhodovat. Získávají tím dovednosti, které jsou potřebné pro současný svět.

V českém jazyce podporujeme induktivní metodu, kooperativní výuku, rozvíjíme kritické myšlení, práci s informacemi, učíme se rozeznávat, ověřovat, zaměřujeme se na rozvoj čtenářské gramotnosti
a porozumění textu.
V matematice používáme konstruktivistický způsob výuky s využitím Hejného metody, kterou doplňujeme procvičováním numerického počítání, a zvyšujeme zastoupení 2D a 3D rýsování.
Při výuce anglického, německého a ruského jazyka rozvíjíme čtyři základní dovednosti – poslech, mluvení, čtení a psaní. V letošním roce plánujeme exkurzi do Vídně, Osvětimi a výjezd do Švýcarska a Rakouska. Preferujeme možnost setkat se s jazykem osobně. Proto pořádáme jazykové workshopy, soutěže, projekt Youth 4 Impact a Evropský den jazyků.
V přírodních vědách se věnujeme činnostnímu učení a zaměřujeme se na badatelsky orientovanou výuku, bohatou na pokusy, pozorování, práci s cíli – to vše od konkrétního zážitku přes poznání až
k úplnému zobecňování.

Naši výuku a aktivity ve školní družině můžete vidět na dnech otevřených dveří, které se budou konat 8. 11., 12. 12., 11. 1., 14. 2., 19. 3., 18. 4., 22. 5. od 8:00 do 15:30 hod.

O různých tématech si s námi můžete popovídat na pravidelných kavárnách pro rodiče, žáky
a přátele školy, jež jsou naplánované na 15. 11., 15. 1., 14. 2., 19. 3., 24. 4., 22. 5. vždy od 17:00 hod.

V červnu se můžete těšit na veřejné obhajoby závěrečných projektů žáků 9. ročníku, při kterých můžete sledovat, jak vypadá profil podnikavého absolventa naší školy.

Těšíme se na vaši návštěvu, jste srdečně zváni.

Za tým pedagogů, vychovatelů a asistentů
Mgr. Petra Mendlová, zástupkyně ředitelky školy