O přestavbě amfiteátru v areálu bývalého pivovaru bylo již hodně řečeno a napsáno. Dovolte mi však právě v době krátce po jeho otevření nabídnout veřejnosti krátké ohlédnutí za průběhem celé akce. Na prvním místě musím uvést, že se shoduji s vedením radnice v tom, že léta provozovaný a léty prověřený areál si zasloužil zásah, který by jej zmodernizoval a zvýšil bezpečnost lidí pohybujících se v něm. K tomu mělo zajisté přispět i proinvestovaných necelých 47 mil. Kč vč. DPH. Za to, že se podařilo na celou akci i v této turbulentní době získat peníze, chci poděkovat všem, kteří se o to jakkoliv zasloužili. A nyní se zamysleme nad tím, co za tyto peníze Řečkovice získaly, ale i o co nenávratně naopak přišly.
Řečkovice získaly amfiteátr s kapacitou přesahující tu původní, což je jistě pozitivní věc. Starý areál, troufnu si říct přírodního charakteru, s „duší“, který řadě z nás za ta léta jaksi přirostl k srdci, byl nahrazen terasami z betonových zídek, provedených z materiálu, který si vlastníci soukromých nemovitostí asi nikdy nezvolí tehdy, když svůj prostor hodlají považovat za reprezentativní. Zídky z těch nejlevnějších bednicích tvarovek, a to ještě na mnoha místech znečištěné od zálivkového betonu, to není nic, čím bychom se asi chtěli před hosty chlubit. Celý dojem se snaží zachránit lokální dřevěné prvky a přístupové cesty, vydlážděné kamennými odseky, ale bude to stačit? Můžeme jen doufat, že celý dojem snad vylepší plánovaná výsadba zeleně, o které píše ve svém úvodníku starosta městské části. Bez ní bude posezení v amfiteátru za horkých a slunných dní jen pro opravdu silné a zdravé jedince. Tedy nejde o vzhled, ale i o funkčnost a lidský rozměr celého prostoru, který v porovnání s tím vybagrovaným původním tomu novému prostě chybí. Jistě, lidé si zkrátka zvyknou, ale opravdu jsme za onu v úvodu zmíněnou obří sumu nemohli dostat víc? Každý z nás cestuje, navštěvuje různá zajímavá místa, a tak můžeme srovnávat. Jeden příklad za všechny, a to rovnou z Brna. Byli jste někdy v areálu Otevřená zahrada na ulici Údolní? Pokud ne, vřele vám návštěvu doporučuji. Myslím, že takové realizace mají být pro nás příkladné, a mimochodem, i po více jak 10 letech od otevření se o ní mluví jako o skvělém počinu. Už jenom práce s materiály blízkými přírodě dělají stavby mnohem přitažlivější než šeď bednicích tvarovek. Taky jste si všimli, že silničáři obkládají holé betonové zdi kamenem nebo gabionovými stěnami? Nezasloužili jsme si i my něco takového? Vždyť do celého areálu, stejně jako v Otevřené zahradě, šel zakomponovat i přilehlý zanedbaný prostor, který mohl být využit pro každodenní rekreaci obyvatel. Současný stav, kdy se zámecký „park“ řeší jako samostatná akce, není zrovna ideální.
Co však v areálu za desítky milionů postrádám, je také absence krytého pódia, které v takových amfiteátrech prostě bývá. Copak hasiči v malých obcích, zpravidla pořádající letní taneční zábavy, mají na to, aby za desetitisíce na každou akci pořizovali kryté pódium? To jsme si nemohli něco podobného dovolit i my? No ale v další etapě budeme třeba příjemně překvapeni, a tato výtka pozbude platnosti.
Stojí rovněž za zmínku, že v průběhu přestavby jsme přišli o kus „srdce“ Řečkovic, a to když historické sklepení bývalého pivovaru bylo nenávratně zničeno cementopopílkovou suspenzí. Jestliže se tak bavíme o ceně, kterou jsme zaplatili, je třeba připomenout k výše zmíněným milionům i tuto. Marně jsme se snažili zabránit škodám a vyzývali vedení městské části k přehodnocení záměru a hledání šetrnějšího řešení.
Závěrem mi dovolte malou úvahu. Vůči občanům Řečkovic je jistě korektní, že jsou zváni k projednání drobných statisícových či milionových akcí v průběhu jejich příprav. Nicméně u akcí za desítky milionů jejich názor v rámci příprav zodpovědné osoby, zdá se, bohužel nezajímá. Myslím, že by vedení radnice mohlo napříště zvážit, že se vyplatí občanům naslouchat. A co si myslíte o této realizaci Vy? Budu vděčný, když mně zpětnou vazbu pošlete na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..