LISTOPAD 1923

Dne 1. listopadu byl na Ústředním hřbitově města Brna slavnostně odhalen ukrajinský pomník, připomínající Ukrajince zemřelé v Brně od počátku první světové války. Většinou šlo o vojáky zraněné v bojích na frontě, a kteří se v Brně měli léčit. A také o uprchlíky z Haliče, postižené ruskou a pak polskou okupací.

Dne 4. listopadu byla dokončena stavba Kaunicových kolejí. Hned následujícího dne se nastěhovalo prvních 100 studentů. Připomeňme, že stavba kolejí započala 25. března 1922, hotova tedy byla za 19 měsíců.

Dne 8. listopadu se odehrál v Německu v Mnichově neúspěšný pokus o nacistický státní převrat. Místem události byl měšťanský pivovar, odtud označení Pivní puč. Adolf Hitler vtrhl na schůzi bavorských elit s vytaženým revolverem a na jeho podporu do pivovaru vnikla i jednotka SA (tzv. hnědé košile, jednotky založené roku 1920 na osobní ochranu A. Hitlera a ochranu nacistických shromáždění). Hitler sice získal podporu davu, ale nepodařilo se mu přesvědčit zúčastněné k pochodu na Berlín s účelem svrhnout tehdejší německou vládu. Vyrazil alespoň v čele zfanatizovaného davu do centra Mnichova, tam se mu postavila policie, ale Hitler vyhrožoval zastřelením rukojmí, policie nechala tedy průvod projít. Později však došlo k palbě a několik účastníků bylo zastřeleno. Hitler byl zatčen a odsouzen k pěti letům, ale odseděl si jen necelých 9 měsíců. Ve vězení sepsal své nechvalné dílo Mein Kampf. První svazek věnoval zastřeleným pučistům, kteří byli v době Třetí říše uctíváni jako mučedníci.

V neděli 11. listopadu se v Brně-Pisárkách konal ll. ročník závodu v lesním běhu. Závod se konal za nevlídného, sychravého počasí.

Dne 12. listopadu se v Brně narodila výtvarnice, scenáristka a režisérka Ester Krumbachová (+13. ledna 1996, Praha). Matka byla židovského původu, otec továrník. Nejspíše díky svým stykům s nacisty ochránil ženu i děti před deportací do koncentračního tábora. Později však rodinu opustil. Ester Krumbachová vystudovala malbu a grafiku na brněnské Střední škole uměleckých řemesel.
Spolupracovala na ceněných filmech nové vlny, jako jsou Sedmikrásky, O slavnosti a hostech, Všichni dobří rodáci či Kladivo na čarodějnice.

Dne 13. listopadu se narodila Naděžda Kavalírová (+20. ledna 2017), předsedkyně Konfederace politických vězňů České republiky. Jako studentka medicíny na UK se 25. února 1948 zúčastnila pochodu studentů na Hrad, za to byla ze studia vyloučena. V roce 1956 byla zatčena a za údajnou vlastizradu a špionáž odsouzena.
Roku 2006 jí bylo prezidentem republiky uděleno státní vyznamenání – Řád T. G. Masaryka 1. třídy.

Dne 19. listopadu se narodila malířka a ilustrátorka Helena Zmatlíková (+4. dubna 2005). Mnozí asi známe její obrázky z dětských knížek, např. Honzíkova cesta, Děti z Bullerbynu, Slabikář. Ilustrovala jich témeř 300. Knihy s jejími ilustracemi byly i součástí expozice Československého pavilonu na EXPU 1958.

Dne 23. listopadu měla v brněnském Národním divadle premiéru Janáčkova opera Káťa Kabanová.

Témeř každý den se v Lidových novinách objevovaly zprávy o nešťastnících, kteří si nevěděli rady se životem a pokusili se o sebevraždu či o něj přišli nějakou nehodou. Ten, kdo se začetl do novin například 12. listopadu před 100 lety, ač si dosud nezoufal, musel si začít zoufat taky a vyhodnotit, že svět je ponuré a nevlídné místo. Tak tedy několik ukázek: “Zoufalá ošetřovatelka. V jednom hotelu v Králově Poli byla nalezena 22lezá ošetřovatelka Marie D. v bezvědomí. Pokusila se o otravu svítiplynem.” “Utonul v příkopu. Nepěknou smrtí skončil 49letý horník František Křístek z Rychvaldu. Křístek byl oddán pití. V sobotu se vracel z hostince domů v takovém stavu, že se nemohl udržeti na nohou. Spadl do příkopu, který byl po dešti plný vody, a tam se utopil. Křístek zanechal ženu a 3 nezaopatřené děti.”
“ Vběhla pod auto…”
“ Otrávila se svítiplynem. Služka Marie Bednaříková v Praze nalezena byla včera o půlnoci svým zaměstnavatelem v kuchyni na posteli otrávená svítiplynem. Zoufala si pro neshody se svým otcem.”
“ Neznámý hoch zešílel. V Praze zadržen byl policejní stráží neznámý hoch, který tam pobíhal a křičel: Hoří to, je oheň ze všech stran! Jinoch byl převeden na policejní strážníci a odkázán do ústavu pro choromyslné.”
“ Číšník zemřel na ulici. Na Můstku upadl včera po půlnoci vrchní číšník Karel Boháč z Prahy. Když byl povolán policejní lékař, byl již mrtev.”
“ Zoufala si na hřbitově. Na Olšanském hřbitově v Praze střelila se v sobotu k večeru ranou z florbertky do pravého ramene úřednice Marie Rousková. Záchrannou stanicí byla dopravena do nemocnice.”
“Skočila do Svratky. Včera odpoledne vrhla se do Svratky v Brně 17letá Ludmila Z. z Brna v sebevražedném úmyslu. Jeden muž za ní skočil do vody a zachránili ji. Děvče si zoufalo pro špatný prospěch ve škole.”
Toho dne měl myslím kolportér snadnou práci, úplně slyším: “ótrávila se svitiplyném, néznámý hoch zéšílel, zóufalá si ná hřbitověěěě”.

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková