Tma jako v hrobě, mráz v okna duje, v světnici… si uděláme teplo u sporáku a kurkumový čaj s Lipkou!
Erbenovskou světnici vyměňte za kuchyň, tmu za adventní svíčky a uvařte si kouzelný čaj z kurkumy, aby se doma zase rozvoněly Vánoce. V zimě je kurkuma ideálním adeptem pro zařazení do jídelníčku díky svým protizánětlivým účinkům. V receptu ji skvěle doplní zázvor pro boj s nachlazením.
Na 1 hrnek mléka (skvělá je ovesná nebo mandlová alternativa) či vody potřebujeme:
• menší kousek čerstvého zázvoru,
• malou hlízku čerstvé kurkumy (pokud seženete), postačí i sušená,
• podle chuti špetku hřebíčku, skořice, badyánu, kardamomu, nebo třeba bílého pepře (dalším voňavostem se meze nekladou),
• med na doslazení.
V kastrůlku zahřejeme mléko nebo vodu, přidáme nastrouhané čerstvé ingredience a podle chuti okořeníme. Chvíli zahříváme, aby se čaj hezky rozvoněl a můžeme nalévat.
Koho by ovládlo kouzlo čerstvé kurkumy, může si snadno doma vypěstovat vlastní jako šetrnější alternativu k hlízám dováženým ze vzdálených kontinentů. A kdyby nakonec ze zpracování domácí produkce nic nebylo, přibude vám doma kvetoucí kráska.
Pokud jste zvědaví na více zdravých tipů do kuchyně nebo hledáte nápady na jedlé a k přírodě šetrné vánoční dárky, nahlédněte do kuchařky Planeta na talíři z dílny Lipky nebo přijďte na kurz Dárečky bez nakupování.

Julie Hvižďová, Lipka