18 Foto Vánoční usebráníVánoce patří k nejočekávanějším obdobím každého roku. Pro mnohé z nás představují příležitost setkat se s přáteli, které jsme dlouho neviděli, vzpomenout si na své blízké nebo udělat radost slovem, gestem či dárkem někomu, koho máme rádi. Ulice měst naplňuje zvláštní, osobitá směsice vůní a zvuků, lidé se k sobě navzájem chovají s větší ohleduplností a s otevřenějším srdcem myslí na ty, kteří se nacházejí ve složité životní situaci a potřebují pomoc. Vánoční svátky ovšem zároveň nabízejí možnost udělat si čas sami na sebe. Radostná atmosféra, prostoupená očekáváním štědrovečerního tajemství, nám alespoň na několik okamžiků dovoluje zapomenout na strasti všedních dní, na pracovní povinnosti, závazky, shon i stres, zasnít se a těšit se z chvíle, ve které se právě nacházíme – neboli usebrat se.
„Usebrání“ není slovo, které by bylo běžnou součástí našeho slovníku, přesto znamenitým způsobem vyjadřuje potřebu lidské duše hledat vlastní naplnění. Některým lidem nabízí možnost usebrat se modlitba, jiným zase meditace, ale prakticky každý člověk bez ohledu na vyznání či kulturní kořeny dokáže vnímat nejen sám sebe, nýbrž i to, co ho přesahuje a co je slovy neuchopitelné, při poslechu hudby. Umění otevírá okno do světa, kterého se není možné dotknout rukou, ale který lze až fyzicky cítit srdcem, duší, nejniternějším já.
Spolek „Verbum et Musica“ si vás proto dovoluje ve spolupráci s náboženskou obcí Církve československé husitské pozvat ke spoluprožití koncertu nazvaného „Vánoční usebrání“. Prostory řečkovického Sboru Páně rozezní klasická díla nejvěhlasnějších hudebních skladatelů, mezi kterými nechybí moravský rodák Leoš Janáček (Zdrávas Královno), zástupce rakouského klasicismu a raného romantismu Franz Schubert (Ave Maria) nebo jeden z nejznámějších představitelů vrcholného hudebního baroka, Antonio Vivaldi (Zima ze světoznámé symfonie „Čtvero ročních období“).
Představené skladby a mnohé další zazní v podání předních domácích interpretů. Zvuk varhan vynikne pod rukama Martina Jakubíčka, uměleckého vedoucího renomovaných komorních seskupení a vyhledávaného doprovazeče pěveckých souborů i zahraničních komorních orchestrů, zabývajícího se stylovou interpretací renesanční a barokní hudby. Hrou na violu posluchače potěší Karel Plocek, vydavatel zabývající se rekonstrukcí znovuobjevených hudebních děl představitelů moravského klasicismu a přední člen a sólista Filharmonie Brno. Zpěvem sváteční podvečer ozdobí mezzosopranistka Táňa Janošová, dříve členka souboru Janáčkovy opery v Brně, sólistka Slezského divadla v Ostravě a členka komorních souborů v Tenerife.
Celým koncertem se zároveň bude prolínat přednes Lukáše Riegera. V podání pedagoga JAMU a vedoucího ateliéru činoherního herectví zazní úryvky z vysoce oceňované knihy „Popelka Nazaretská“, nadějeplného dojemného vyznání básníka Václava Renče, sepsaného tváří v tvář samotě a bolesti, které prožíval v komunistickém žaláři v 50. letech.
Koncert „Vánoční usebrání“ se bude konat v pátek 22. prosince 2023 od 19:00 hodin ve Sboru Páně Církve československé husitské na Vážného 6. Rezervaci míst je možné provést na telefonním čísle 776 032 149 či prostřednictvím e-mailové adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Doporučená výše dobrovolného daru při vstupu činí 150 Kč. Pro více informací navštivte www.verbumetmusica.com.
Přijměte naše srdečné pozvání k prožití předvánočního večera, naplněného dotekem umění, nabízejícího příležitost usebrat se na prahu nejkrásnějšího svátku v roce a potěšit se i se svými blízkými radostnými chvílemi strávenými ve vzájemném společenství.

Jakub Marša