Vy máte nápady, my je realizujeme! Pojďme společně zlepšit naše město
Víte o něčem, co v Brně rozhodně nesmí chybět? Sem s tím! Od 1. března můžete navrhovat projekty v rámci 8. ročníku brněnského participativního rozpočtu Dáme na vás. Stejně jako v minulém roce i tentokrát máme k dispozici 35 milionů korun.
Participativní rozpočet města svým obyvatelům umožňuje zapojit se do rozhodování o části veřejných financí. Prvním krokem je návrh vlastního projektu, jehož náklady se mohou vyšplhat až k 5 milionům. Vybírat lze z celé škály témat, ať je to sportovní vyžití pro děti či dospělé, něco fajn pro seniory, projekty týkající se vzdělávání, nápady na vylepšení v oblasti zeleně a dopravy, úpravy veřejného prostoru města a mnohé další.
Nápady mohou být investičního charakteru, jako je například postavení nového hřiště, pumptracku či naučné stezky, nebo se může jednat o tzv. měkký projekt, kdy jsou z participativního rozpočtu hrazeny třeba výukové programy, jako je právě realizovaný projekt Včely do Brna. Zde se v rámci realizace momentálně dokončuje publikace pro mateřské školy a 1. stupeň základních škol, doprovázená pracovními listy, která bude do vzdělávacích institucí zdarma distribuována v letošním roce.
Pro detailní informace ohledně podávání projektů nebo i pro inspiraci, co vše již navrhovatele napadlo v minulosti, navštivte webové stránky paro.damenavas.cz, kde můžete svůj nápad pro Brno rovnou vložit. Nerozumíte si s internetem či něco nefunguje? Nevadí. Pro vás je tu možnost podat svůj projekt osobně na Odboru participace Magistrátu města Brna na Husově 3. Jsme tu pro vás.
Oproti minulému roku máme jednu novinku! Podané projekty nově nemusí získat podporu obyvatel, jako tomu bylo v minulosti, a z hlediska proveditelnosti tak budou posuzovány všechny podané projekty.
Tak co říkáte? Máte nápad pro Brno? Nenechávejte si ho pro sebe a dejte nám vědět. Dáme na vás.

Harmonogram 2024
Podávání projektů
1. 3. 2024
Ukončení sběru projektů
15. 5. 2024
Vyhodnocení projektů
1. 10. 2024
Hlasování o projektech
1.–30. 11. 2024
Vyhlášení vítězů
1. 12. 2024