DUBEN 1924

Dne 1. dubna před 100 lety se Mokrá Hora stala vesnicí roku. No, asi ne. Apríl. :) Ale stejně si myslím, že by v Mokré Hoře chtěl žít každý. :)

Dne 1. dubna byl Adolf Hitler odsouzen na 5 let vězení za neúspěšný pokus o nacistický státní převrat v Německu, tzv. pivní puč. Převrat se odehrál v mnichovském pivovaru 8. listopadu 1923.

Dne 3. dubna se narodil jeden z nejslavnějších amerických herců poválečné kinematografie Marlon Brando (+ 1. července 2004). V dětství a dospívání to neměl vůbec lehké, vyrůstal v rodině dvou alkoholiků a čas trávil spíš na ulici než doma. Zachránil ho povolávací rozkaz do armády, v civilu se pak, naštěstí pro světový film, pokusil o kariéru v Hollywoodu. Hned jeho druhý film Tramvaj do stanice touha (1951) mu přinesl slávu. My si ho můžeme připomínat v poměrně často reprízovaném filmu Kmotr (1972).

Dne 6. dubna zvítězila v italských parlamentních volbách Národní fašistická strana pod vedením Benita Mussoliniho.

Dne 12. dubna došlo k výbuchu na Dole Gabriela v Karviné. Bylo zasypáno 15 horníků, vyproštěna byla jen dvě těla, ostatní zůstali pohřbeni závalem. Další výbuch následoval hned den poté, zraněno bylo dalších 8 lidí na povrchu, v dole se nikdo nenacházel.
Těla zavalených byla vyproštěna až 13 měsíců po závalu.

Dne 19. dubna se ve vězeňské nemocnici na Cejlu v Brně narodila holčička. Její matka Hilda Haníková byla odsouzena k trestu smrti za objednání vraždy svého manžela, kapitána československé armády Karla Haníka. Žena tiskem nazývaná “krásná Hilda”, plnila stránky novin po několik měsíců. Nejdříve veřejnost s velkou pomocí novinářů volala po okamžitém trestu smrti, po porodu naopak lidé žádali její propuštění, dokonce se někteří nabízeli, že trest smrti podstoupí za ni. Žádosti o milost přicházely z celého světa, případ popisovaly rakouské i americké noviny. Lidové noviny soudnímu přelíčení věnovaly celé zvláštní vydání. Dobový tisk vůbec hodně ovlivňoval veřejné mínění v této kauze. Haníkové byl prezidentem Masarykem trest smrti změněn na 15 let žaláře a v roce 1927 měla být dokonce propuštěna. Než se tak stalo, 28. dubna 1927 zemřela ve věku 25 let ve věznici na tuberkulózu. Její dceru Naděždu si osvojil její obhájce, bydleli v Králově Poli u Semilassa.
Na závěr ještě perlička, že nešťastný zavražděný manžel asi tušil, co má doma, neboť si vedl deník, který nazval Mé manželství, jeho vznik a neštěstí.

V pondělí 21. dubna před 100 lety vyrazili kluci i pánové na pomlázku.

Dne 24. dubna, nejen před 100 lety, slaví svátek Jiří. Je to svátek věnovaný svatému Jiří, římskému vojákovi, který byl uctíván jako mučedník. Ve většině zemí se jeho svátek slaví 23. dubna, kdy byl svatý Jiří roku 303 popraven, ale protože u nás na 23. dubna připadá den umučení svatého Vojtěcha, slavíme svátek o den později. Každopádně to ani svatý Jiří, ani svatý Vojtěch neměli ve své době lehké a svatořečení je stálo opravdu hodně.

Dne 30. 4. se narodil herec Ilja Prachař (+ 10. srpna 2005). Působil hlavně jako divadelní herec, ale zahrál si i v desítkách filmů. Připomeňme třeba filmy … a pátý jezdec je Strach (1964), Všichni dobří rodáci (1968), Světáci (1969). Nejvíce se však do povědomí diváků dostal v úspěšném večerníčku Krkonošské pohádky (1974, 1977, 1984), kde hrál Trautenberka. Prý on sám z popularity právě z této role nebyl úplně nadšený.

Zdrojem mi byl internet a dobové Lidové noviny.

Mgr. Dana Malíková