Jdeme s knížkou ven

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a doufáme, že se máte dobře. Jaro už je v plném proudu, a tak je fajn se porozhlédnout po knížkách plných výletů a vycházek. Máme pro vás tři tipy, které by vám určitě neměly utéct. Dva jsou zaměřeny na rodiče s dětmi a ten třetí je určen všem, kteří si vycházky spojují s poznáváním architektonických památek. Kdo se nudí, míří do Brna je Průvodce pro rodiče v Brně a na jižní Moravě Martiny Vidové a Lenky Matuškové. Jednotlivé kapitoly Kam v Brně na hřiště…, nejlepší tipy napříč městem, Žádná nuda v Brně…, venkovní cíle na celý den a Na výlet…, tipy po celé jižní Moravě podrobně mapují veškeré vyžití, které vás může po cestě potkat. Praktické ikony vás upozorní, kde jsou prolézačky, zvířata, pískoviště, voda na koupání a další a další možnosti včetně občerstvení, zmrzliny či restaurací. K nepostradatelným tipům patří i místa, kam jít, když počasí zrovna nepřeje venkovním aktivitám. Podobná kniha je 77 výletů s dětmi po Moravě. Ta nabízí také velmi přehledně výlety pro menší děti, větší děti i cestování s kočárkem. Jednotlivé kapitoly jsou: Znojemsko, Podyjí, Pálava, Lednice, Valtice, Podluží a Dolňácko, Brněnsko, Chřiby a okolí, Bílé Karpaty, Olomoucko a Haná, Ostravsko a Severní Morava, Valašsko a Jeseníky. Výhodou je také dělení tras pro pěší i pro jízdu na kole. Posledním výborným tipem je Brněnský architektonický manuál. V něm je naše město rozděleno do kratších či delších tras plných architektonických skvostů. Památky jsou označeny, takže je nemůžete minout, a dozvíte se tak spoustu zajímavých věcí, které jste třeba o Brně nevěděli. Namátkou: Po stopách Adolfa Loose, Masarykova čtvrť, Žabovřesky, Výstaviště, prostě komplet celé Brno jako na dlani. Podrobnosti o jednotlivých trasách najdete nejen v knize, kterou máme u nás v knihovně, ale i na webových stránkách www.bam.brno.cz. Možná si vzpomínáte, jak jsme před časem vychvalovaly průvodce Brno 100 Lukáše Hejlíka. Tak by bylo fajn spojit tyto průvodce dohromady, protože po cestě můžete natrefit na bistra, cukrárny, kavárny a restaurace, které právě Lukáš Hejlík doporučuje. Budeme moc rády, když nám z vašich výletů pošlete fotky nebo videa. Pokud jich bude více, uděláme z nich v knihovně výstavu.
To jsou všechno tipy, které na vás čekají venku. A co pěkného vás čeká u nás v knihovně? V úterý 16. 4. 2024 od 15.30 do 17 hodin na vás čeká oblíbená Knihokavárna. U výborné kávy si můžete popovídat, prohlédnout časopis, začíst se do knížky anebo si poslechnout, o čem rádi čtou jiní čtenáři. Na všechny tyto aktivity jste srdečně zváni.
Dětem jsme připravily kreativní sady na tvoření na doma. Jarní tvoření – Zajíček Ušáček je milá papírová vystřihovánka, která ozdobí dětský pokoj nebo květinu v květináči. Vše potřebné pro její výrobu od nás dostanete zdarma, stačí si přijít sadu vyzvednout a doma se pustit do práce.
A jaké čtecí tipy jsme si pro vás připravily? Pojďme na to.
Jeden po druhém! Marianne Dubucové. Čtyři nerozluční přátelé – myška, medvěd, zajíc a želva – najdou opuštěné vajíčko. Protože by ho u sebe chtěl mít každý, dohodnou se, že se budou střídat jeden po druhém. Z vajíčka se záhy vyklube zvědavý ptáček a kamarádi se o něj s nadšením starají. Ale pak přijde čas, kdy se ptáček chce osamostatnit. Komu psala beruška Grigorije Falkoviče. Kniha plná laskavé poezie, zvířátek a vtipných ilustrací pohladí na duši a otevře svět barevné fantazie malým i velkým čtenářům. Děti prostřednictvím světa zvířat poznávají nejen jednotlivé živočichy, ale také lidské vlastnosti a povahy. Panství vévody ze Svinčíkova Benjamina Bécuea. Na panství vévody ze Svinčíkova vládne nepředstavitelný nepořádek a zmatek. Neztratíš se v něm? Prohledej jednotlivé stránky a najdi zatoulané předměty. Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.


Blbá Vendula Noemi Cupalové a Evy Horské. Vendula je blbá, říkají to všichni. Jediným kamarádem je jí neřád, drobné stvoření z odpadkového koše. Ten Vendule dodává sebejistotu k nevybíravému odrážení drobných křivd. Co na to okolí? Příběh nabízí dvě barevně odlišené (modrá – negativní – a oranžová – pozitivní) varianty: trestající rodiče a ponižující učitele, ale také vnímavé spolužáky, kteří se dokážou Venduly zastat. Vlčí dívka. Velký útěk Anh Doa. Druhá kniha série Vlčí dívka. Po čtyřech letech strávených v divočině jen se zvířaty Gwen konečně narazila na člověka! Jenže místo pomoci ji unesli a odvezli do zajateckého tábora. Její věrní zvířecí přátelé pod vedením vlčice Jitřenky se však nehodlají vzdát bez boje. Aby se jim podařilo Gwen zachránit, budou muset využít vše, co se v divočině naučili. Ztraceni v čase. Dobrodružství rodiny Balbuenových a posledního rytíře Roberta Santiaga. Druhá kniha série Ztraceni v čase. Bláznivá rodinka Balbuenových zase cestuje časem. Tentokrát se dostane do středověku, kde na ni čekají krvelační žoldáci, Prokletý hvozd, a dokonce i draci.
Bretaňské noci: jedenáctý případ pro komisaře Dupina Jean-Luca Bannaleca. Jedenáctá kniha série Komisař Dupin. Rodinu inspektora Kadega zasáhne těžká rána osudu. Zemře jeho milovaná teta. Ale aby toho nebylo málo, inspektora kdosi napadne a ohrozí na životě na jejím pozemku. Dupin a jeho tým jsou hluboce otřeseni a pátrají po možných motivech tohoto zločinu. Již brzy vyjdou najevo podivné nesrovnalosti. Hra na schovávanou Jana-Erika Fjella. Šestá kniha série Detektiv Anton Brekke. Všechno nasvědčuje tomu, že uprchlý sériový vrah Stig Hellum se po dvou letech vrátil a začal opět zabíjet. Jenže detektiv Anton Brekke s parťákem Magnusem Torpem nemají jedinou indicii, která by je k dopadení vraha přiblížila. Místo odpovědí přibývají jen další otazníky a jména na seznamu podezřelých. Královské paměti Jiřího z Poděbrad Josefa Bernarda Prokopa. Kniha je historickým románem, který se opírá o historická data i události, ale zároveň se pohybuje na poli fikce. Jiří z Poděbrad žádné paměti nikdy nesepsal. Je ale možné, že kdyby tak učinil, vypadaly by právě takto. Vracel by se k zásadním okamžikům ve svém životě, k proslulé bitvě u Lipan či obléhání hradu Sion, vzpomínal by na šťastné i tragické chvíle v soukromém životě, popsal by své první nejisté krůčky na poli politiky i cestu ke královské koruně. Manazuru Hiromi Kawakamiové. Kei se snaží vyrovnat s tím, že její manžel Rei před dvanácti lety beze stopy zmizel. V jeho diáři ji zaujala poznámka Manazuru, což je název malého přímořského letoviska nedaleko Tokia. Měla by se tam vydat?
Přejeme vám krásné jaro a krásné zážitky ve městě, v přírodě, a hlavně s dobrou knížkou.

Mgr. Jitka Fukalová, Sabina Morysová, DiS. a Michaela Topinková
Pobočka KJM Kolaříkova