01 Slovo starosty fotoRevitalizujeme další veřejnou plochu, podporujeme kulturu a pomáháme školám (na rozdíl od státu)

Vážení spoluobčané,

první letošní velkou investicí, která bude realizována, je Revitalizace veřejného prostranství pod hřbitovem. Projekt zpracovaný architektem Sendlerem má ambici splnit několik podstatných cílů. Především dát řečkovickému hřbitovu včetně hlavního vstupu důstojné nástupní prostranství (namísto dosavadní neuspořádané asfaltové plochy). Dále vzniknou nová parkovací místa, která jsou zejména v některých exponovaných dnech velice potřeba. V neposlední řadě pak Řečkovice a Mokrá Hora získávají další park s výsadbou nových okrasných rostlin a ve východní části i s výsadbou ovocných stromů, které budou v budoucnu volně přístupné veřejnosti. Součástí celkových nákladů 11,6 miliónu korun bez DPH je i následná tříletá údržba zeleně. Opravdu příjemným bonusem je skutečnost, že veškeré náklady jsou kryty finančním transferem z rozpočtu města a nezatěžují rozpočet městské části. Stavební práce začnou nejpozději začátkem dubna a potrvají tři měsíce. Této velice krátké době předcházely roky majetkoprávní přípravy, protože dva klíčové a rozsáhlé pozemky nebyly ve vlastnictví města, nýbrž soukromých osob. Zároveň jsem velice rád, že Zastupitelstvo města Brna schválilo na svém prvním letošním zasedání financování nové investiční akce, realizované z úrovně města, s názvem Rekonstrukce povrchů cestní sítě, rozvodu vody a oplocení na řečkovickém hřbitově. Tolik potřebná rekonstrukce se uskuteční buď ještě letos, nebo nejpozději v příštím roce.

Vedle nových investic a potřebných oprav mi tentokrát dovolte zmínit také novinky, které nás čekají v kulturním životě v novém areálu bývalého pivovaru. V květnu okusíme premiérové Babské hody, které městská část pořádá ve spolupráci s bývalými i současnými stárkami z hodové chasy. Sobota 1. června bude vyhrazena pro „Divadelní Řečkovice“. V rámci této akce mohou děti dopoledne zajít na pohádku, odpoledne se hraje představení „Bosé nohy v parku“ a večer bude program završen muzikálovým koncertem. Ve středu 12. června obsadí areál stand up komici z projektu Na stojáka a hned ve čtvrtek poté navštíví Řečkovice funkové legendy Monkey Business a J.A.R. Letos v srpnu chceme areál také vyzkoušet coby letní kino a dva páteční večery – 16. a 23. - srpna vyhradíme filmovým fanouškům. V případě Čertů z Lipůvky se nejedná o novou akci, je mi však potěšením oznámit, že se nám podařilo na konec listopadu domluvit jejich vystoupení i v tomto roce.

Nejen vy, kteří máte doma žáka základní školy, nýbrž i vy, kteří vodíte své dítě do mateřské školy, jste patrně během nedávných týdnů zaznamenali debaty na celostátní úrovni na téma platy nepedagogických pracovníků (např. kuchařky, uklízečky, školníci). Tabulkové platy těchto profesí jsou dlouhodobě opravdu nízké. Spousta těchto pozic je podle tabulek Ministerstva školství dokonce pod hranicí minimální mzdy, což jen dokládá nevěrohodnost deklarací vlády o tom, jak je školství jednou z jejích nejvyšších priorit. Nevnímejme prosím ale tyto řádky jako nějakou teoretickou politickou esej. Jedná se o záležitost s naprosto přímým reálným dopadem na životy mnoha z nás. Předpokládám, že si nechceme postupně zvykat na to, že namísto teplého oběda, u kterého dnes vyhláška řeší i takové věci, jako je výživová hodnota, poměr bílkovin a podobně, budou naše děti vybalovat ve škole o polední přestávce jídlo připravované rodiči v rámci ranního shonu. V některých evropských zemích je to běžné. Jen by bylo korektní, kdyby i pan ministr a vláda připustili, že to tak může dopadnout. Faktem je, že na obce a města vláda přenáší další finanční břemeno, a to dokonce v době, kdy už jsou naše rozpočty schváleny. Tragikomickým rozměrem celé situace je pak skutečnost, že se tak stává za ministra ze strany Starostové a nezávislí (STAN), která svým názvem deklaruje, že vzešla odspodu z měst a obcí.

S řediteli a ředitelkami jsme samozřejmě v kontaktu a naše městská část je připravena rozpočtům školek a škol vypomoci, byť to má dělat stát. To, že tyto peníze nám v Řečkovicích a Mokré Hoře mohou chybět jinde, je už na jinou debatu.

starosta oříznutá fotkaMarek Viskot
Váš starosta