Divadelní Řečkovice 2024
V sobotu 1. června proběhne v řečkovickém amfiteátru za radnicí jednodenní divadelní festival s názvem Divadelní Řečkovice 2024. Pořadatelem akce je herec Městského divadla Brno Rastislav Gajdoš. Požádali jsme pana Gajdoše o rozhovor.
Jak Vás napadlo uspořádat divadelní festival?
Tento nápad ve mně zraje už dlouho, a letos se konečně dočká svého prvního ročníku. Důležitým impulzem k uskutečnění byla i oprava amfiteátru bývalého pivovaru, který je opravdu krásný a vybízí k uspořádání “divadelního svátku“.
Proč jste si vybral zrovna Řečkovice?
V Řečkovicích bydlím, mám tady celou rodinu a děti sem chodily do školy. Chtěl jsem také něco udělat pro svou městskou část a zároveň uctít památku zdejších slavných rodáků Eduarda Cupáka a Gustava Nezvala, kteří jsou spjati s československým divadlem a kinematografií.
Čím se Váš festival odlišuje od ostatních podobných akcí?
Tento projekt je zajímavý svou rozmanitostí. V jednom jediném dni můžete přejít od pohádky přes činohru až k muzikálu.
Na co všechno se diváci můžou těšit?
Mým záměrem je, aby byl program bohatý a zábavný pro všechny věkové kategorie. Začneme pohádkou pro nejmenší diváky DOBRODRUŽSTVÍ POLŠTÁŘE FREDYHO v podání divadelní společnosti ŠUMAFUK s principálem Jonášem Floriánem. V odpoledních hodinách uvedeme činoherní představení BOSÉ NOHY V PARKU. Jedná se o laskavou romantickou komedii, kde mezi jinými účinkují velké hvězdy české divadelní a filmové scény Rudolf Hrušínský, Veronika Freimanová, ale také Anna Kameníková Linhartová a Radúz Mácha. Jelikož chceme, aby se na tomto jednodenním festivalu objevily nejrůznější žánry, rozhodli jsme se pro premiéru titulu THE BEST OF MUSICAL, který zahrnuje skladby z nejlepších světových muzikálů, například Jesus Christ Superstar, Bídníci, Vlasy, West Side Story, Pomáda, Frozen a další – to vše v podání mých kolegů z Městského divadla Brno. Někteří kolegové mi pomáhají i s organizací akce. Z realizačního týmu bych například uvedl Jaroslava Bubna nebo Marka Huráka.
Jak budou Divadelní Řečkovice probíhat?
Hlavně chceme vytvořit divadelní atmosféru tak, jak ji diváci znají z běžného kamenného divadla. Každý divák si může zakoupit vstupenku s označením konkrétního místa na jednotlivá představení, ale i permanentku na obě představení.
Vstupenky si diváci mohou koupit v síti TICKETSTREAM. Více informací najdou na www.rag-time.cz.
Na plakátu k akci zmiňujete Živé sochy. Co si pod tím máme představit?
Jedná se o náročnou uměleckou disciplínu, kde vystupují umělci jako živé sochy, vytvořené zdánlivě z kovu, mramoru, hlíny, betonu, dřeva a jiných materiálů. Představují například historické postavy, víly, filmové a popové hvězdy, fantastické i současné postavy.
Festival je částečně charitativní. Jak můžou návštěvníci přispět?
Vstup na pohádku je zdarma, ale v případě zájmu mohou diváci přispět dobrovolným vstupným. Výtěžek bude darován společnosti VELVET SMILE na podporu handicapovaných dětí.


Jste hercem Městského divadla Brno. Ve kterých představeních Vás mohou diváci vidět?
Momentálně hraji například v představeních Devět křížů, Splašené nůžky, Skleněný pokoj, Sám na dva šéfy a v dalších.
Kromě herectví působíte i ve společnosti Rag-time. Čemu se společnost věnuje?
Jsme umělecká a produkční agentura. Vytváříme akce na míru – muzikálové koncerty, firemní večírky, divadelní představení, živé sochy, festivaly atd.
Chtěl byste pokračovat v tradici pořádání festivalu, respektive můžeme se těšit na Divadelní Řečkovice 2025?
Chtěli bychom v tomto projektu pokračovat i nadále. Budeme rádi za zpětnou vazbu od diváků, která nám bude inspirací k výběru titulů pro další ročník.
Jednalo by se pouze o letní záležitost?
Rád bych tento projekt uspořádal i v zimě, DIVADELNÍ ŘEČKOVICE – VÁNOČNÍ, laděné více do klidné a radostné atmosféry kouzelného zimního období.
Co byste chtěl vzkázat divákům Divadelních Řečkovic 2024?
Těšíme se moc na všechny diváky, kteří se zúčastní našeho divadelního festivalu, a doufáme, že se jim bude líbit a budou odcházet příjemně naladěni a spokojeni.
Otázky kladla Dana Filipi