Chceme skutečně stavět v těsném sousedství areálu bývalého pivovaru a kulturního amfiteátru?
V minulém čísle zpravodaje Řeč jsme zaznamenali ohlas na článek o aktualizovaném návrhu územního plánu v kontextu Řečkovic a Mokré Hory. Velkou pozornost vzbudil návrh nové rozvojové lokality R-9, tedy území vklíněné mezi ulice Prumperk, Ladova a areál bývalého pivovaru, současného amfiteátru. Důvodem této pozornosti je opodstatněná obava ze zřejmého budoucího konfliktu s provozováním nedávno dokončeného amfiteátru.
První věcí, která nás v této souvislosti může napadnout, je, proč by se měly stavět nové bytové domy prakticky pár metrů od obecního areálu, kde je každoroční výjimka rušení nočního klidu na bezmála 20 akcí. Je zřejmé, že nová bytová výstavba v těsné blízkosti kulturních akcí je do budoucna zdrojem zásadních konfliktních situací. Tento rozpor je třeba vnímat i s ohledem na to, že zde obec v letech 2022 a 2023 nainvestovala přibližně 47 000 000 Kč a vybudovala zde kulturní areál celoměstského významu.
Navržené řešení tak vyvolává otázky, proč si městská část vytváří budoucí potenciální konflikty spojené s provozováním areálu u nových obyvatel v lokalitě. Je nutné si uvědomit, že pohoda bydlení je s provozem koncertů a ostatních akcí v amfiteátru neslučitelná. V této souvislosti je nutno zmínit i likvidaci stávající zeleně, která tvořila přirozenou hlukovou clonu pro okolní ulice, či komplikovaný terén lokality s výrazným převýšením. Zejména úbytek izolační zeleně, která tvořila i přívětivý rámec amfiteátru, je dobře čitelný na níže přiloženém srovnání stávajícího a navrhovaného územního plánu.
Dalším otazníkem je zde možnost dopravního napojení do lokality, kdy prakticky jediná příjezdová cesta vede přes nově zrekonstruovaný areál. Průjezd vozidel přes shromážděné návštěvníky hodů či jiné kulturní akce v areálu považujeme absolutně nepřijatelný, což lze opět vnímat jako zdroj budoucích problémů. Připomínáme, že na navrhované rozvojové ploše mohou vyrůst až 17,5 metrů vysoké bytové domy (pokud započítáme i možnost sedlové střechy (dle článku 6.4.2. Závazné textové části ÚPmB) a lokalita je nyní dimenzovaná pro více jak 100 nových obyvatel. Toto číslo ovšem může být i výrazně vyšší, neboť tento odhad optimisticky počítá pouze s výstavbou rodinných domů.
Tato podoba územního plánu je dle mého názoru i celé opozice zásadně nevýhodná pro městskou část. Její přínos k rozvoji bytového fondu v městské části je v porovnání s ostatními rozvojovými lokalitami zcela zanedbatelný. Co však zanedbatelné není, je fakt, že umístění bytových staveb v těsné blízkosti amfiteátru je s provozem koncertů, hodů a ostatních kulturních akcí naprosto neslučitelné.
Dále je alarmující, že stávající areál čerstvě zrekonstruovaného amfiteátru je v novém územním plánu navržen nově jako plocha obytná smíšená. A to přesto, že se jednoznačně jedná o plochy občanské vybavenosti, tak jak jsou zaznačeny ve stávajícím územním plánu.
Zdůrazňujeme, že jako zástupci opozice zásadně nesouhlasíme s touto podobou územního plánu. Dále je nutné konstatovat, že tato podoba nevznikla na základě oficiálního požadavku (připomínky) městské části, a není tedy v souladu s oficiálními pokyny Zastupitelstva města Brna ze dne 21. 7. 2022, které byly určeny pořizovateli územního plánu.


Na základě výše uvedených skutečností byla tato podoba územního plánu připomínkována na i zasedání komise majetkové a rozvoje rady MČ dne 21. 3. 2024. I přes danou připomínku dosud vedení MČ nepodniklo žádné kroky k nápravě situace, přestože je s touto podobou aktuálního návrhu dobře obeznámeno.
Důrazně poroto žádáme zástupce městské části, aby v rámci následného veřejného projednání územního plánu jasně vyjádřili svůj nesouhlas, a to formou podání námitky proti návrhu územního plánu v této nevyhovující podobě, a to s cílem zachování stávající podoby lokality (viz níže zobrazení stávajícího ÚP).

15 Obrázek2

Stávající územní plán (vlevo) a navržený územní plán (vpravo) se změnou zeleně na plochy bydlení15 foto 1

Ondřej Štaud, zastupitel městské části