09 Výstava foto 2Začátek května bude v Galerii Na radnici patřit výstavě s názvem Rozloženo/složeno, na níž představí své práce žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Vítězslavy Kaprálové z Brna-Králova Pole, z výtvarného oddělení Mirky Brázdové.
Úhelným kamenem nového výtvarného projektu je rozložení objektu (obrazu nebo obyčejného předmětu) na části a jeho opětovné spojení do celku. Výtvarný rozklad cestou „odtud tam a zase zpátky“ se v práci mladých autorů změnil v tvůrčí princip, založený na vtipu a nadsázce a na hravém experimentu s detailem.
První etapa „rozkládání a skládání“ zkoumá možnosti kresby např. tužkou či perem a tuší a pracuje s linií v ploše. Stejně tak se zajímá o již hotové kresby, z nichž v podobě koláže odebírá některé části a znovu je do nich vrací. Výtvarná hra pak pokračuje od živé kresby lidskou rukou ke kresbě vzniklé mechanicky pomocí různých kinetických hraček a „kreslicích strojů“.
V druhé etapě projektu se objevuje několik námětů a témat, která vycházejí z historie výtvarného umění. Je to např. malba zakladatele kubismu Pabla Picassa nebo prostorové kompozice (montáže) francouzsko-amerického sochaře Armana. K rozpojování a spojování celků z částí dětem posloužily i motivy z běžného života, např. pestrobarevní ptáci.

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží ve čtvrtek 9. května 2024 v 17 hodin. Poté bude výstava otevřena pro veřejnost od 14 do 17 hodin, a to až do neděle 19. května.
Galerie Na radnici, Palackého nám. 11, Řečkovice.
Na setkání se těší Komise kultury RMČ.
Vladislav Musil, předseda komise