Všichni to znáte: čas utíká tak rychle, že se nestačíme divit. V letošním roce slaví celá Knihovna Jiřího Mahena 95. výročí svého vzniku, což už určitě všichni milovníci knih a kultury zaznamenali. Zároveň má malé jubileum i naše pobočka - knihovna nabízí svoje služby na ulici Kolaříkova už 10 let.
Po letech fungování v různých více či méně vhodných prostorách se v září roku 2006 přestěhovala na nynější adresu. Od té doby se změnilo mnohé: přibylo čtenářů téměř na trojnásobek a úměrně tomu se zvýšil i přísun nových knih. Od října 2009 pobočka přešla na moderní systém půjčování prostřednictvím počítačů a získala tak propojení s ústřední knihovnou na Kobližné i dalšími pobočkami, takže si čtenáři mohou na jednu průkazku půjčovat na více místech. Rozšířila se i naše půjčovní doba – z původních dvou dnů se teď půjčuje čtyři dny v týdnu, pouze středu si necháváme volnou na akce pro školy a další aktivity.
Automatizované půjčování však není jediná novinka v naší práci: od roku 2015 je možnost půjčovat si e-knihy, zároveň si můžete u nás půjčit i čtečku. Nezapomínáme ani na maminky s dětmi, kterých k nám chodí také dost – mají možnost si u nás vypůjčit z Lekotéky didaktické hračky. A poslední novinka: od loňského roku jsme začali půjčovat CD s mluveným slovem pro děti i dospělé. Začali jsme s tituly pro děti, klasickou četbou a žádanými knihami, jejich nabídku postupně doplňujeme a rozšiřujeme.
A co nás čeká v nejbližší době? Především další ročník oblíbené akce Poprvé do školy, poprvé do knihovny, která umožní prvňáčkům v průběhu celého září a října se zaregistrovat do knihovny na rok zdarma. Navíc se mohou stát rytíři královny Literatury při slavnostním pasování. Bližší informace o těchto akcích získáte na webu knihovny, na plakátcích nebo přímo v naší pobočce.
Na závěr bych chtěla poděkovat také městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora, který nás celou dobu podporuje. Z jejích dotací jsme za ta léta zakoupili pěknou řádku zajímavých knih a nyní i výše zmiňovaná CD. Doufáme, že její přízeň neztratíme ani v budoucnu. Poděkování také patří všem našim čtenářům a návštěvníkům, bez nich by naše práce neměla žádný smysl. Jsme rádi, že k nám chodíte, a doufáme, že chodíte rádi.
Končím dnešní ohlédnutí za uplynulým desetiletím. Nevím, co nás v budoucnu čeká, ale doufám, že všecko dokážeme zvládnout k naší i vaší spokojenosti. Byli jsme, jsme a budeme tu vždy hlavně pro vás.

Jana Paculová, vedoucí pobočky KJM Brno v Řečkovicích