Výstava již od 18. listopadu
V zářijovém a říjnovém čísle tohoto zpravodaje jsem se snažil svými tematickými příspěvky uvést příznivce akcí Výboru pro národnostní menšiny do doby vzniku a rozmachu evangelizační činnosti následovníků Jednoty bratrské Jana Amose Komenského, kteří se začali nazývat Moravskými bratry. Nastínil jsem jejich osudy ve všech končinách světa, zvláště pak jsem zmínil osudy potomka jednoho z pětice suchdolských exulantů Davida Zeisbergera. Jeho jedinečná práce mezi severoamerickými indiány v okolí Velkých jezer ve druhé polovině 18. století a její stále živé a uznávané ozvěny, působící ještě v našem století, inspirovaly Moravské bratry ze Suchdolu nad Odrou i z ciziny k natočení středometrážního filmu o tomto nevšedním člověku. Navíc spolu s centrem Moravských bratří v Německu připravili poutavou a ilustrativní putovní výstavu, zahrnující celkem 17 středně velkých panelů, určených pro naše území i německy hovořící zahraničí. Texty jsou tedy v češtině a němčině, vždy doplněné kresbami či fotografiemi.
Ediční činnost Moravských bratří bude na výstavě po celou dobu zastoupena drobnými brožurkami, věnovanými jednotlivým osobnostem této církve, misiím a současným aktivitám Moravských bratří ve světě i u nás. Některé z nich budou v omezeném množství nabídnuty k zakoupení.
Po dohodě se spolupořádající kulturní komisí RMČ bude výstava slavnostně zahájena v pátek 18. listopadu v 17 hodin ve velkém sále radnice a potrvá do čtvrtka 1. prosince. Výstava bude přístupná veřejnosti v obvyklých hodinách pracovních dnů (14–17 hod.) i víkendů (9-12 a 14-17 hod.) jako tradiční výstavy umění. Pro výukové potřeby našich škol může být výstava spolu s odborným výkladem mimořádně otevřena i v dopoledních hodinách na základě individuální domluvy s radnicí.
RNDr. Ivan Koláčný, předseda VNM ZMČ