Národní putovní výstava „Má vlast cestami proměn“ přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v naší krajině. Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ-Souznění, z. s. Již 9. ročník výstavy bude zahájen v sobotu 20. května v Praze na Vyšehradě. Zde výstava proměn, umístěná na panelech, setrvá měsíc a poté se rozjede v dílčích kolekcích do všech krajů naší vlasti. V roce 2016 se na 8. výstavě představilo 112 proměn, které nyní putují po regionech a zakončí svou pouť v dubnu 2017.
Radnice v Lomnici u Tišnova přihlásila v r. 2016 dvě proměny: Rekonstrukce Židovského náměstí a Záchrana oranžerie s hrnčírnou. Oranžerie díky pohnutému osudu a složité záchraně získala četné příznivce u nás i v zahraničí a v hlasování je zatím první. Dovolujeme si vás, vážené čtenáře, poprosit o zaslání hlasu lomnické oranžerii do 30. dubna 2017 na www.cestamipromen.cz/hlasovani, a to tímto postupem: kliknete na bílé malé kolečko pod obr. oranžerie č. 79, dále pak kliknete na Hlasování v modrém políčku na konci všech 112 proměn a hlas je potvrzen. Dále se ukáže celkový stav hlasování a při kliknutí na obr. 79 se otevře Příběh záchrany oranžerie s fotografiemi. Lze hlasovat i z „chytrých mobilů“.
Prosím, podpořte lomnickou oranžerii svými hlasy. Pokud získá prvenství, bude to impuls pro záchranu dalších havarijních oranžerií (např. u hradu Veveří). Pokud vás zaujal příběh záchrany lomnické oranžerie, můžete ji navštívit v sobotu dne 10. června 2017 v rámci akce Víkend otevřených zahrad. Ve 13 hodin je sraz u morového sloupu na náměstí v Lomnici u Tišnova, následovat bude prohlídka zámeckého parku s odborným výkladem Doc. Ing. Jana Laciny a dále prohlídka expozice obnovené oranžerie s výkladem autorky článku.
Děkujeme za podporu při hlasování a těšíme se na vaši návštěvu v půvabném městysi Lomnice u Tišnova.

Dagmar Fetterová


foto oranžerie

22 Foto oranžérie