02 ŽelezničářskáŽelezničářská - řečkovická ulice se zástavbou rodinných domků družstva železničářů byla pojmenována roku 1946 podle polohy v blízkosti železniční tratě. Díky této poloze dostala v roce 1925 i své první jméno V šraňcích, roku 1942 německy In Schranken, po válce opět česky V šraňcích a od roku 1946 Železničářská.

Žilkova - dlouhá ulice na okraji Řečkovic pojmenovaná v roce 1946 po historikovi, teologovi a spisovateli Františku Žilkovi (*1. 6. 1871 Dolní Rozsička - +9. 2. 1944 Praha). V Brně vystudoval gymnázium, později působil v Táboře, na Mělnicku a v Praze.
Ulice dostala poprvé jméno roku 1919, to byla rozdělena na dvě části, na ulici Husova (po Janu Husovi) a ulici Černohorskou (podle směru k nedaleké Černé Hoře). Na samém počátku války se jmenovala německy Husgasse a Schwarzberger Strasse, v roce 1942 byla Husgasse přejmenována na Tischnowitzer Strasse podle směru k Tišnovu. Hned po válce jen česky Tišnovská a Černohorská. Od roku 1946 nese jeden názvem Žilkova.

Žitná - ulici najdeme v Řečkovicích, jméno dostala v roce 1945 podle nedalekých polí, kde se pěstovalo žito.
Poprvé byla pojmenována za války v roce 1942 německy Korngasse. Je to jediná ulice v naší čtvrti, která dostala první jméno za německé okupace.

Žlutá - ulice na rozhraní Řečkovic a Medlánek, která je součástí lokality Duhová pole, dostala v roce 1997 jméno po jedné z barev duhy.

Barvami duhy jsme začínali (ulice Azurová) a nyní ulicí Žlutou končíme. Já jsem se při psaní těchto příspěvků o vzniku názvů ulic dozvěděla mnoho nového o naší městské části. Doufám, že i pro některé z Vás byly informace o historii našich ulic zajímavé.

Mgr. Dana Malíková

02 František ŽilkaFrantišek Žilka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02 Žilkova Žilkova ulice