Jednou z celonárodních akcí, o níž dnes ví už převážná část lidí, je Den boje proti rakovině. Podle symbolu, který jej provází, se mu říká také Květinový den. Jak se již stalo tradicí, koná se druhou středu v měsíci květnu. Letos to tedy bude 10. 5., prodej je od 00:00 do 24.00 hodin. Může se to zdát komické, ale v tomto čase je skutečně možné prodávat za 20 Kč žluté umělé kytičky, které se stanou pro kupujícího pěkným suvenýrem a pro organizátora akce, Ligu proti rakovině, zdrojem finančního příjmu na projekty určené jak k prevenci, tak i přímé léčbě zákeřné rakoviny ve všech jejích podobách. Je až děsivé, jak moc nás tato choroba sužuje, doslova při tom běhá mráz po zádech. Je dnes již malým zázrakem, když v rodině nebo minimálně v příbuzenstvu není nikdo, kdo by se s nemocí nesetkal. Není proto divu, že se jak státní, tak i nestátní zdravotnická zařízení všemožně snaží získat nové poznatky a přijít na další metody léčby. Letošním tématem jsou nádorová onemocnění hlavy a krku.
Přiznám se, že mně tato dobrovolnická aktivita dělá radost. Když už nemohu pomoci jinak, tak alespoň takto. A ty stejné pocity mají i moji kolegové z řad členů místní organizace KDU-ČSL Řečkovice a Mokrá Hora, kteří se zase do akce jako každoročně zapojí. Jmenovitě to budou Petr a Kateřina Roháčkovi, Ivan Koláčný, Kateřina Svobodová a Jiří a Anežka Prchalovi. Kdo si bude kupovat kytičku třeba poprvé, ať se nebojí si prodávajícího prověřit. Opět je podmínkou mít u sebe průkaz opravňující k prodeji, s číslem, které musí korespondovat s číslem výběrčího vaku na peníze. Dalšími podmínkami jsou věk nad 18 let (v případě dvojice alespoň jednoho z nich) a občanský průkaz. S prodejem sázíme na tradiční místa – po trase od konečné tramvaje po Palackého náměstí, u prodejny Billa v obchodním středisku Vysočina a v sídlišti nad Gymnáziem T. Novákové.
Podle vaší štědrosti v minulých letech usuzujeme, že vám podpora dobré věci není vůbec cizí. Je také milé vědět, že v počtu prodaných kytiček patříme k těm aktivnějším městským částem. Proto již nyní předem přijměte velký dík. Na viděnou o Květinovém dni.

Jiří Prchal
za partu dobrovolníků