08 Architekt města foto SedláčekKancelář architekta města Brna plánuje na květen a červen velkou jízdu po městských částech. Na celkem sedmi setkáních s názvem KAM jede k VÁM! se městský architekt a jeho kolegové setkají s obyvateli jednotlivých městských částí, představí jim, co KAM dělá, vysvětlí aktuální situaci kolem územního plánu a dalších „horkých témat“, zjistí názory a potřeby místních a na závěr s nimi třeba i zajdou na pivo.

Důležitým bodem setkání budou Vize prostorového rozvoje města, které se promítnou do koncepčního výkresu územního plánu a jeho zadání, a KAM na ně chce znát názor co nejvíce obyvatel města Brna. „O územní plán se zajímá malá část obyvatel města, je to složitý dokument, který je zdánlivě určen odborné veřejnosti. Kromě toho je ještě velká pozornost soustředěna na centrum města. Rádi bychom to změnili a vtáhli obyvatele jednotlivých městských částí do plánování jejich města a srozumitelným jazykem s nimi probrali otázky územního plánu, a také to, co je v místě, kde bydlí, trápí a těší“, popisuje akci ředitel KAM Michal Sedláček.

 

Brno má jeden z nejstarších územních plánů u nás. Je z roku 1994 a v mnoha ohledech již nevyhovuje. Architekti na setkání vysvětlí, proč má Brno druhý nejstarší územní plán v České republice, kdy bude mít nový, k čemu územní plán slouží, jak se dá měnit, i dopady tohoto dokumentu na Brno a Brňany.

Setkání se uskuteční ve čtvrtek 25. 5. 2017 od 18 hodin ve společenském centru Sýpka na Kytnerově 1a v Medlánkách. Po prezentaci na téma „územní plánování“ bude následovat moderovaná diskuse, ve které bude moci každý vyjádřit svůj názor, a na závěr neformální diskuse s občerstvením. Bude také možno přímo na místě vyplnit anketu Vize prostorového rozvoje města. Kromě územního plánu se budou diskutovat i témata jako ne/přesun nádraží, D43 nebo nedostatek bytů v Brně. Jedná se o jedinečnou možnost osobního setkání s architektem města, který byl 5. dubna ve své funkci přesně rok, a jeho týmem.

BcA. Veronika Machátová
Kancelář architekta města Brna