07 Rozhovor Budík foto 3Daniel Budík je sympatický mladý muž, který svou sportovní postavou rozhodně nepřipomíná někoho, „kdo dělá do piva“. Ale zdání může klamat, v pivech se vyzná jako málokdo.
Stojíte za pořádáním už druhého ročníku Festivalu minipivovarů v Řečkovicích. Jak jste na to přišli a proč zrovna u nás?
Důvodů existuje hned několik. Prvním je, že jsem řečkovický rodák. Druhým důvodem je, že před asi pěti lety jsme s mým kolegou v Řečkovicích založili pivotéku Pivní lékárna. Zpočátku šlo o přivýdělek ke studiu, nicméně postupně jsme se rozrostli a započali s distribucí produktů zahraničních i českých pivovarů. A vzhledem k tomu, že se nám vždy líbil řečkovický amfiteátr, jednalo se o jasnou volbu. Navíc se jedná o areál pivovaru, takže jde o takové spojení slavné minulosti s tím nejlepším, co současná pivní scéna nabízí.
Pamatuji si, že vloni bylo celý den vedro jak v pekle. Poznamenalo extrémní počasí účast na akci, nebo jste byli spokojení?
To máte pravdu, přes den teploty šplhaly až k 35 stupňům. Vzhledem k tomu, že šlo o první ročník, těžko odhadovat, jaký vliv to mělo. Patrným důsledkem však bylo, že velké množství návštěvníků přicházelo až v pozdních odpoledních hodinách. Pro letošní ročník však musím všechny potenciální návštěvníky upozornit, že přes celý den lze v areálu najít spoustu krásných stinných míst. S účastí jsme byli spokojení, lehce překonala naše očekávání a věříme, že letos se nám podaří návštěvnost i kvalitu festivalu posunout zase o stupínek výš. Naším hlavním cílem však je navázat na skvělou atmosféru festivalu a vytvořit pěknou tradici.


Čeká nás na festivalu něco obzvlášť zajímavého?
Lehce jsme obměnili sestavu pivovarů. Ty nejoblíbenější opět přijedou a doplníme je novými objevy, které jsou na špičce kvality mezi řemeslnými pivovary. Návštěvníci se také mohou těšit na pestrou nabídku zahraničních speciálů. Zahraniční pivovary bude reprezentovat například nejstarší kontinuálně fungující pivovar na světě, Weihenstephaner z Bavorska, který vaří pivo již od roku 1040.
Další novinkou bude také čepování do speciálních degustačních sklenic o objemu 0,3 litru, které jsme nechali vyrobit speciálně pro Řečkovický festival minipivovarů a budou k zakoupení při vstupu. Chceme také vylepšit možnosti vyžití pro malé děti skákacím hradem a stejně jako v loňském roce bude festival doprovázen živou hudbou a moderovat jej bude Ondra Urban z rádia Evropa 2.

Máte co nabídnout i těm, kteří pivo zrovna nemusí?
Určitě, k dispozici bude točený cider. Některé pivovary nabídnou své nealkoholické sladové nápoje. Stejně jako v loňském roce bude otevřený bar s ostatními nealko a alko nápoji.
Vloni mně osobně na akci chyběla větší nabídka jídla, pivních specialit. Jak to bude vypadat letos?
Určitě se vynasnažíme nabídku zpestřit. Tím, že se jednalo o první ročník, kde byla těžko predikovatelná účast, museli jsme i nabídku jídla částečně přizpůsobit. Tento rok však s Petrem Jonášem z restaurace Wellington zapracujeme na jejím rozšíření a lepším propojením s pivní nabídkou.
Prozraďte mi, jaký máte k akci osobní postoj. Kážete pivo a pijete víno, nebo jste pravověrný pivař?
Přiznám se, že ačkoliv ostatní alkoholické nápoje určitě nezatracuji a rád ochutnávám, pivo je na prvním místě. Na světě je více než sto pivních stylů a nás velmi baví objevovat pivní pestrost a předávat ji dál, například právě tímto festivalem, kde kromě klasických českých ležáků můžete ochutnat spoustu dalších pivních stylů.
Tomu říkám příkladný přístup. Jak Vás tak poslouchám, už se těším, co všechno letos na festivalu ochutnám. Tak na viděnou v sobotu 10. června.
Převážně o pivě si Danielem Budíkem povídal Oliver Pospíšil.