V dnešní hektické době, kdy zlou zprávu střídá zpráva ještě horší, bychom se měli na chvíli zkusit odpoutat od kruté současnosti a zadívat se na chvíli do historie, kdy vzájemná tolerance byla spíš samozřejmostí než zvláštností, kdy vedle sebe dokázali v klidu žít katolíci i protestanti a kdy vznikala významná umělecká, stavební i literární díla trvalé hodnoty.
Výstava MORAVA TOLERANTNÍ, s podtitulem O DOBĚ, KDY MORAVA PŘEDBĚHLA SVĚT, nám přiblíží život na Moravě v 15. a 16. století, kdy - na rozdíl od našeho území - byla velká část Evropy zmítána náboženskými i národnostními spory a válkami.
Výstavu připravila Českobratrská církev evangelická v Brně ve spolupráci s Výborem pro národnostní menšiny našeho ZMČ. Výstava čítá více než 30 závěsných panelů s fotografiemi památek, doprovodným textem a kresbami rodových znaků z ateliéru brněnského heraldika Jiřího Hanáčka. Výstavní panely budou až do konce prázdnin instalovány v přízemních chodbách naší radnice a v úředních dnech budou volně přístupné veřejnosti ke zhlédnutí.
Slavnostní zahájení s přednáškou představitele ČCE Mgr. Jiřího Grubera a s vystoupením pěveckého Farního sboru ČCE ze Silůvek proběhne ve středu 17. května v 18 hodin v přízemí radnice. Na krásnou a poučnou výstavu srdečně zve Výbor pro národnostní menšiny ZMČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.
RNDr. Ivan Koláčný, předseda VNM