ViskotMarek vyřezVážení spoluobčané,

na přelomu dubna a května pomalu začínají stavební práce na akci s názvem „Ulice Družstevní - prodloužení chodníku.“ Investorem je městská společnost Brněnské komunikace a. s. Jak vyplývá z názvu, bude prodloužen chodník na pravé straně směrem od křižovatky ulic Terezy Novákové a Družstevní. Součástí stavby je již v minulosti avizovaný přechod pro chodce, který městská část dlouhodobě prosazovala. Ve druhé polovině roku na tyto práce navážeme stavebními úpravami okolí konečné stanice tramvaje. S Dopravním podnikem města Brna se navíc podařilo vyjednat revitalizaci přístřešku a budovy v jeho vlastnictví na konečné stanici. Tyto práce budou probíhat v letních měsících.

Ve fázi přípravy je výstavba chodníku mezi Mokrou Horou a Jehnicemi. Rada města Brna schválila v únoru zpracování investičního záměru. Tento dokument má být dokončen letos v létě. Trasa nového chodníku povede po levé straně silnice na ulici Blanenská směrem od Mokré Hory. Tato frekventovaná krajská komunikace je pro chodce nevhodná a nový chodník dlouhodobě považujeme za velice žádoucí. Budeme usilovat, aby město zařadilo tuto akci do svého rozpočtu na rok 2018, během kterého by se zpracovávala projektová dokumentace a získávala nezbytná povolení (územní rozhodnutí a stavební povolení). Výstavba chodníku je tak po splnění všech ze zákona nezbytných postupů možná za dva roky.

Důležitou investicí připravovanou z úrovně města je také Úprava autobusové zastávky a vybudování přechodu na ulici Tumaňanova. Jedná se o posunutí zastávky autobusu „Skrejš“ blíže k mateřské škole a vybudování přechodu pro chodce před školkou včetně dělícího ostrůvku a osvětlení. V případě této stavby byl již investiční záměr v Radě města Brna schválen (koncem roku 2016). Další postup je obdobný jako u chodníku do Jehnic, tzn. budeme usilovat o zařazení do rozpočtu roku 2018 (alespoň projektová dokumentace) s tím, že samotná realizace stavby je zvládnutelná do roku 2019.

Ve středu 10. května bude i v Řečkovicích a Mokré Hoře probíhat celostátní veřejná sbírka „Český den proti rakovině“. Jedná se o jednu z nejstarších a tradičních charitativních akcí, jejímž cílem je jednak prevence, jednak získání prostředků na zlepšení života onkologických pacientů a onkologický výzkum. Se sbírkou pomáhají i členové řečkovického Pionýra, za což bych jim, i dalším dobrovolníkům, chtěl tímto poděkovat.

Marek Viskot
starosta

01 Slovo starosty foto 3