V rámci celostátního pořádání Víkendu otevřených zahrad se uskuteční v sobotu 10. června od 13 do 15 hodin komentovaná prohlídka zámeckého parku, lesoparku a obnovené oranžerie v bývalém zámeckém zahradnictví. Sraz je ve 13 hodin u morového sloupu na náměstí Palackého. Z Brna do Tišnova je spojení vlakem, z Tišnova pak autobusem.
Ing. Jan Lacina, znalec nejen místní přírody a krajiny, vás provede zámeckým parkem se zajímavými stromy, mezi nimiž vynikají dva památné, javor horský a buk lesní červenolistý. Dále cesta povede lesoparkem s obnoveným altánem. Ing. Dagmar Fetterová vás seznámí s osudem a záchranou obnovené oranžerie s hrnčírnou a pecí. V oranžerii v roce 2014 vznikla expozice unikátních zahradních lemovek zde nalezených, další jsou zapůjčené ze zámeckých i soukromých objektů.
Ještě pro vaši informaci: 20. 5. na Vyšehradě v rámci zahájení 9. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn byli vyhodnoceni vítězové loňského ročníku 2016. Oranžerie v Lomnici u Tišnova získala druhé místo a D. Fetterová byla oceněna jako Osobnost ročníku 2016. Tímto vám všem, kteří nás podporovali při hlasování, děkujeme.

Ing. Dagmar Fetterová