28 kašna na suchu fotoZpevněné plochy s kašnou na Palackého náměstí byly realizovány před patnácti lety. I když bylo udržení vodního prvku kašny v průběhu let vždy dost složité (zaplavování strojovny, oprava čerpadel, renovace plochy kašny, atd.), vždy se podařilo provoz zachovat. V loňském roce se však již projevily závady, které neumožnily plný výkon vodotrysků kašny mezi kostelem a restaurací Svatovavřinecký dvůr. V letošním roce byl z důvodu masivního úniku vody do podzemí zastaven provoz kašny úplně.
Dle předběžného technického posouzení je závada na potrubí, které vede pod kašnou. Pro další postup oprav je zadána kamerová zkouška, která ukáže stav poškození. Věříme, že společnost, která kašnu a její technologii v minulosti vybudovala, a ozvala se nyní na naši výzvu spolupráce, bude mít v letošním roce kapacitní možnosti a podaří se závadu odstranit.
Vzhledem k předpokládanému typu závady a následné finanční a technické náročnosti není nyní možné spekulovat o termínu oprav a spuštění vodního prvku. Nelze však ani vyloučit, že opravy budou finančně tak náročné, že bude třeba navrhnout finanční prostředky ke schválení do rozpočtu roku 2018.

Ing. Libor Stloukal
vedoucí odboru správy majetku