V tomto školním roce jsme se my i naši žáci mohli často potkat s kolegy z jiných škol od nás i ze zahraničí. Společně s pedagogy z naší republiky, Slovenska a Ukrajiny jsme si vyměňovali názory na výuku, spolupráci s rodiči, poradenskými zařízeními, péči o děti se speciálními vzdělávacími potřebami, vzdělávání učitelů, motivaci učitelů… Kolegové navštívili i naše žáky a sledovali, jak probíhá výuka přímo v praxi.
Za vše - za sdílení zkušeností a vyměňování si názorů - musím vyjádřit své ocenění pedagogickému týmu naší školy. Díky vysoce motivovaným učitelům a jejich soustavné práci na sobě byl naší škole vyjadřován obdiv od všech návštěvníků. V současné době byla naše škola vybrána jako centrum pro sdílení zkušeností z výuky pro další kolegy, kteří mají zájem seznámit se s tím, jak v dnešní době prostřednictvím moderních metod připravovat děti na jejich další dráhu a probouzet v nich zájem nejen o vzdělání, ale i o vzájemné vztahy, atmosféru a klima třídy a školy.
V průběhu posledních deseti let naše škola urazila velký kus cesty. Do propracovaného systému se rozvinula daltonská výuka a využívání projektů ve výuce. V rámci spolupráce s rodiči fungují některé třídy v programu Začít spolu a jsme připraveni k rozšíření jejich počtu. Ve výuce jazyků došlo k výraznému zkvalitnění práce, což dokládají úspěchy našich žáků v mezinárodních zkouškách i schopnost našich dětí komunikovat se zahraničními studenty u nás i v zahraničí. Co se týká přírodovědných předmětů, u některých ne zcela oblíbených, jako je fyzika a matematika, dosáhli učitelé toho, že například fyzika je díky heuristické metodě jedním z nejoblíbenějších předmětů na naší škole. A matematika? Před několika lety jsme se přidali ke školám, které využívají při výuce metodu profesora Hejného. Tato metoda učí logickému myšlení, budování struktur, diskusi, objevování, spolupráci i rozvíjení vzájemných vztahů.
Ve škole je také využíván mentoring pro učitele, který jim slouží ke zkvalitňování jejich práce i k práci na jejich vlastním osobnostním a profesním rozvoji.
Samozřejmě nás také zajímá názor našich žáků. V průběhu školního roku navštěvuji na celý den každou třídu na druhém stupni a sleduji práci všech pedagogů i žáků. Při této příležitosti mohou žáci využít možnosti hodnocení výuky i přístupu učitelů k nim formou anonymních dotazníků. Učitelé čekají na tato vyjádření s větším napětím než na mé hodnocení. A věřte, že jsou to hodnocení ve velké většině pozitivní.
Touto cestou bych chtěla svým kolegům poděkovat za práci, kterou věnují dětem a celé naší škole.
Ivana Melichárková, ZŠ Brno, Horácké náměstí 13