Cesta
Nadšení účastníci letošního zájezdu do Velké Británie se sešli 19. května u řečkovického nádraží, netradičně o půlnoci, a krátce poté vyrazili na dlouhou cestu. Po noci a téměř celém dni stráveném v autobuse jsme si tělo trošku protáhli nečekanou procházkou kolem bruselského Atomia – blyštivé stavby postavené ve tvaru mnohonásobně zvětšeného modelu atomu železa, odkud je výhled na celé město. Všichni uvítali, že další noc bude s nataženýma nohama v posteli hotelu F1.
První den
Brzy ráno jsme vyrazili směr Calais a trajektem přes kanál La Manche do Anglie. Prošli jsme všemi možnými kontrolami a za příjemného slunečného počasí dorazili do Londýna. Následujících pár dní jsme při přechodu přes silnici museli zapomenout to, co nás maminky učily od dětství: „Podívej se vlevo, vpravo a pak přejdi.“ V Anglii je to přesně naopak. Historické, moderní a zároveň velmi kosmopolitní velkoměsto nás okouzlilo svými památkami – Buckinghamským palácem, parlamentem, pověstným Big Benem, Trafalgarským náměstím či pevností Tower, kde jsme náš program zahájili. Čekání ve frontě na korunovační klenoty nám krátilo pozorování královských krkavců, hlídačů britského království. Zajímavá, ale i skličující byla návštěva válečného křižníku HMS Belfast, jehož interiéry jsou tak věrné, že si můžete dokonale představit, jak náročný a skromný byl život námořníků.
Večer, příjemně unaveni, usedáme opět do autobusu, abychom se ráno probudili v Edinburghu, hlavním městě Skotska a hlavním cíli našeho putování.
Druhý den
Dopolední program dvou dní byl jasný - škola. Žáci byli rozděleni do tří skupin podle pokročilosti svých znalostí angličtiny. Učitelé byli sympatičtí a naše děti si pochvalovali. Co však potěšilo nás – pedagogický doprovod? Hlášky typu „to je super“, „všemu rozumíme“, „dobrá aktivita“. No co více si může učitel přát než spokojené svěřence ve škole. Po škole jsme popojeli typickým doubledeckerem do historického centra Edinburghu a náhle se ocitli ve středověku. Tento dojem korunovala dominanta města - Edinburský hrad, který stojí na skále vysoké 135 metrů. Nádherné místo - a počasí nám přálo. Kromě prohlídky interiérů jsme se nechali unášet překrásným výhledem na celé město, jehož nejzajímavější část – Královskou míli (Royal Mile) - jsme si pak prošli a nafotili. Náš šikovný a usměvavý průvodce každou zastávku obohatil zajímavým výkladem.
Po tolika památkách byla zapotřebí změna. Nákupů chtiví využili osobního volna k nakupování suvenýrů (nejoblíbenější je Primark) nebo ochutnávce místních specialit fish and chips.
Blížil se večer a ubytování v rodinách, poprvé u náhradních maminek. Nervozita byla čitelná na tvářích všech...


23 Skotsko ZŠ HN fotoTřetí den
Nocleh, strava i komunikace v rodinách proběhla bez problémů, i když v některých rodinách byl více slyšet skotský přízvuk. Bylo úterý a nás čekal celodenní výlet do skotských Highlands a k jezeru Loch Ness. Průjezd přes údolí Glencoe byl úžasným zážitkem – stáda ovcí s jehňátky, sytě žlutě kvetoucí keře na ostře zelené trávě a všude jezírka a jezera, kopce i skály a na jejich vrcholcích zbytky sněhu. Cesta krásnou přírodou byla však dosti dlouhá a počasí bylo typicky britské – déšť závodil s větrem o prvenství, ale sem tam vykoukl i paprsek sluníčka. Zato lochnesská příšerka Nessie se neukázala, tak si ji některé děti alespoň koupily plyšovou, na památku.
Navečer jsme se vrátili k našim rodinám a děti měly o svých náhradních rodičích něco zjistit, například: jaké je jejich oblíbené místo v Edinburku a proč nebo co je to tartan?
Čtvrtý den
Po ukončení výuky v anglické škole obdrželi žáci certifikáty o absolvování devíti-hodinové výuky s rodilými mluvčími. Po škole jsme jeli, jak jinak než na výlet, tentokrát na hrad Stirling, kde strávila své dětství skotská královna Marie. Výstupem na Wallace Monument a rozhledem na historické město jsme se vyčerpali, a tak rychle do podhradí na skotskou zmrzlinu.
A čekala nás poslední noc „v našich“ rodinách.
Pátý den
Hned poté, co jsme se rozloučili v rodinách, nás čekala zpáteční cesta do Londýna přes město York. Zastávka v tomto romantickém městě nebyla dlouhá, zato velmi působivá – pouliční hudebníci, krásné slunečné počasí a majestátní katedrála York Minster, procházka po hradbách města, zakončená výstupem na Clifford's Tower. To vše jsme stihli během tří hodin a pokračovali do Londýna. Tam na nás čekaly další rodiny s dobrou večeří a pohodlnou postelí. Na poslední den v hlavním městě bylo potřeba načerpat mnoho sil.
Šestý den
Komunikace v některých rodinách byla nad očekávání vstřícná a atmosféra v těchto převážně černošských rodinách byla velmi příjemná. Počasí bylo neuvěřitelné, modré nebe, zářící sluníčko a 28 °C! A proto všude přítomná zeleň rozsáhlých londýnských parků nám pobyt velmi zpříjemnila. Začali jsme v parku na Greenwichi, kde se nachází místo nultého poledníku, a pořídili snímky s jednou nohou na západní a druhou na východní polokouli. Plavbou lodí po řece Temži jsme doputovali k London Eye a zhlédli čtyřminutovou projekci 4D filmu, která je upoutávkou na tuto atrakci, ze které je nádherný výhled do všech stran. Další cesta vedla opět za vzděláním a děti si mohly vybrat ze tří muzeí: Natural History Museum, Science Museum nebo Victoria and Albert Hall. A tak si někdo prohlédl modely aut, někdo zažil simulované zemětřesení a jiní zhlédli historický vývoj oblékání. Velikost sbírek je ohromující, a nás tak prostoupil pocit všudypřítomné imperiální tradice. Ale současně nás zasáhl i dynamický tep rušné světové metropole, pyšnící se odvážnými moderními stavbami.
Cesta domů
Navečer unavení a plní zážitků jsme nasedli do autobusu a jeli směrem na trajekt. Bílé útesy doverské jsme moc obdivovat nemohli, protože už byla skoro tma.
Zážitků z cesty do Skotska si děti přivezly spoustu a některé si zapsaly do cestovních deníků. Některé jejich zážitky a fotky jsme průběžně ukládali na speciálně vytvořenou webovou stránku. Rodiče tak mohli on-line sledovat, co jsme zrovna zažili, a potěšit se čerstvými snímky.
Co dodat? Studijně poznávací zájezdy do Anglie jsou již na naší škole velmi dobře zavedenou tradicí a pro naprostou většinu dětí představují, zejména pobyty v rodinách, první důležitou zkušenost se samostatným používáním anglického jazyka. I když se snažíme vyjednat vždy co nejvýhodnější podmínky, není jejich cena pro mnoho rodičů nízká, a proto mám radost, že zájemců o tento typ zájezdů přibývá.

Moc se těšíme na další ročník našeho školního zájezdu!

Jana Gregorová, učitelka angličtiny, ZŠ Horácké nám.