Maršál

Vážení přátelé,

před 60 lety se začala psát novodobá historie Českého zahrádkářského svazu. Oslavy tohoto významného jubilea vyvrcholily 5 . až 8. října na olomouckém výstavišti Flora. Na výstavišti Flora se souběžně uskutečnila mezinárodní výstava ovoce EUROPOM 2017, poprvé ve své historii v zemi bývalého východoevropského bloku. Uskutečnil se tu i zábavný den časopisu Zahrádkář, jejž se zúčastnily známé osobnosti i zakladatelé zahrádkářské komunity. Uskutečnily se i odborné přednášky na téma starých regionálních odrůd ovoce i nejnovějších odrůd.
V Brně se uskutečnila výstava zahrádkářů a vinařů z brněnské oblasti ve Starobrněnském pivovaru na Mendlově náměstí.
Zahrádkáři Hortusu zorganizovali výstavu ovoce, zeleniny a květin 28. až 30. října v sále pivovaru v Řečkovicích. Výstavu provázely výtvarné práce dětí z MŠ Kárníkova.
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Řečkovice-Úlehle vytváří od roku 1980 pro 50 řečkovických rodin kultivované využití volného času. Zahrádkáři svépomocí vybudovali osadu ze zanedbaného území, neobhospodařovaného zemědělskými podniky, a uzavřeného Svitavskou radikálou.
O zlepšení podmínek zahrádkářské činnosti a zajištění udržitelného stavu životního prostředí v této oblasti Řečkovic pro zahrádkáře Českého zahrádkářského svazu a zahrádkáře na soukromých i obecních pozemcích hodně usiluje Doc. Ing. Ivan Mašek, CSc.
V posledním období zahrádkářské osadě velmi pomohla místní radnice zbudováním zpevněné cesty od Bratří Křičků k osadě. Cestu využívají i soukromí zahrádkáři. Na procházky tam chodí řečkovické rodiny s kočárky, dětmi. Sportovci využívají cestu k běhání, jízdě na kole.

Za zahrádkáře Řečkovice-Úlehle
Ing. Petr Maršál