04 Na kus řeči s Jitkou Manovou foto 1Téměř všechno v našem moderním světě se točí kolem peněz. Ty má na úřadě městské části na starosti vedoucí ekonomického odboru Ing. Jitka Manová.
Čím jste si přála být jako malá? Předpokládám, že ekonomkou asi ne.
Jako malá jsem si přála být každou chvíli někým jiným, jednou prodavačkou, jindy paní učitelkou nebo doktorkou, prostě taková ta klasická povolání.
Jak byste jednoduše popsala činnost Vašeho odboru?
Ekonomický odbor zabezpečuje vedení účetnictví městské části dle platné účetní osnovy, metodicky zabezpečuje inventarizaci majetku, vyhotovuje statistické výkazy, plní úkoly v oblasti státní správy a samosprávy. Každoročně sestavuje rozpočet v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech územně správních celků, kontroluje čerpání rozpočtu v rozsahu odpovídajícím schválenému rozpočtu na příslušný kalendářní rok, připravuje vypořádání finančních prostředků přijatých jak ze státního rozpočtu, tak i z rozpočtu města Brna, sestavuje závěrečný účet městské části. Ve stanovených termínech vypracovává zprávy o plnění rozpočtu a předkládá je radě městské části a zastupitelstvu městské části a také finančnímu výboru, včetně návrhu na usnesení, dává návrhy na odstranění případných zjištěných nedostatků.
I když jsme středně velká městská část, náš roční rozpočet je kolem 100 milionů korun. To je velká odpovědnost, hlídat takový rozpočet. Tolik peněz ale pohromadě asi nikdy nebude. Jak to vlastně funguje, kolik je účtů a jak se s těmi penězi vlastně pracuje?
V návrhu rozpočtu na příslušný rok jsou příjmy městské části tvořeny příjmy daňovými, nedaňovými, kapitálovými a přijatými transfery (dotacemi) ze státního rozpočtu a z rozpočtu města Brna. Daňové příjmy jsou tvořeny daní z příjmu právnických osob za obec, místními poplatky (za psy, za užívání veřejného prostranství) a správními poplatky (např. rybářské lístky). Nedaňové příjmy tvoří např. příjmy z pronájmu nemovitostí nebo příjmy z poskytování služeb a výrobků.
Výdaje městské části tvoří běžné (provozní) výdaje a kapitálové (investiční) výdaje. Z běžných výdajů jsou hrazeny především výdaje na čištění a opravu komunikací, chodníků, odstavných ploch, na údržbu zeleně, odstranění havárií, čištění kanalizace, nákup služeb v souvislosti s konáním kulturních akcí (Vavřinecké hody, koncerty, výstavy). Z kapitálových výdajů jmenujme letos především výdaje na rekonstrukci zdravotechnické instalace a elektrorozvodů v pavilonech D + E základní školy Novoměstská, rekonstrukci bytových jader v bytových domech Žitná a Novoměstská, revitalizaci ploch před nákupním centrem Vysočina nebo na revitalizaci zpevněných ploch při ul. Terezy Novákové – na konečné zastávce tramvaje č. 1.
Městská část zřídila u Komerční banky 3 běžné účty - příjmový, výdajový, účet vedlejší hospodářské činnosti (bytového hospodářství) a tři bankovní účty typu fondů. Bankovní účet pro veřejnou sbírku představuje účet na shromažďování dobrovolných peněžitých příspěvků za účelem ochrany kulturních památek a tradic – na obnovu a úpravu historického areálu městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.
Celkové příjmy a výdaje musí být vyrovnané, pokud příjmy jsou vyšší než výdaje, lze tyto finanční prostředky zapojit do výdajů v příštích letech, pokud výdaje budou vyšší než příjmy, je nutné zdroje doplnit z naspořených finančních prostředků minulých let.


Vzpomínám na jednu ředitelku menší městské příspěvkové organizace, která přetáhla výdaje rozpočtu o milion korun a ještě si divila, že z toho má problémy. Myslíte, že by se mohlo něco takového stát i u příspěvkovky v naší městské části?
Naše městská část zřídila sedm příspěvkových organizací - Mateřskou školu Měřičkova, Mateřskou školu Novoměstská, Mateřskou školu Kárníkova, Mateřskou školu Paraplíčko na ulici Tumaňanově, Mateřskou školu Škrétova, Základní školu Novoměstská a Základní školu Horácké nám. Příspěvkové organizace každoročně předkládají zřizovateli svoje finanční plány (jedná se o plán výnosů a nákladů včetně doplňkových činností) včetně návrhu příspěvku od zřizovatele. Finanční plány jsou osobně konzultovány s ředitelem a ředitelkami škol s ohledem na výši potřebných oprav, spotřebu energie a potřebu nákupu drobného dlouhodobého majetku. Schváleným finančním plánem (rozpočtem) se řídí financování jednotlivých činností příspěvkových organizací.
Jaký máte názor na způsob rozdělení daňových příjmů mezi městem a městskými částmi, dalo by se to podle Vás dělat nějak lépe?
Rozpočtové určení daní pro obce zaznamenalo v nedávno vyšší procentuální podíl na sdílených daních. Myslím si, že obce, případně městské části samy nejlépe vědí, kam finanční prostředky investovat, jaká je priorita občanů dané lokality. Velice oceňuji, že na začátku roku 2017 město Brno spustilo první ročník projektu „Dáme na vás“, v rámci kterého mohli občané města rozhodovat o části rozpočtu. Brno je tak prvním statutárním městem v České republice, které zavedlo participativní rozpočet na celoměstské úrovni.
Pro první ročník participativního rozpočtu vyčlenilo město částku 20 milionů korun. Protože jeden projekt může stát maximálně 2 miliony korun, znamená to, že bude realizováno nejméně 10 projektů.
Každý občan města Brna mohl podávat své návrhy, co za danou částku zrealizovat. V listopadu tohoto roku tak občané města v hlasování rozhodli, které projekty město zrealizuje. Participativní rozpočet, který je jedním z projektů vznikajících v rámci konceptu Chytré Brno, se snaží vtáhnout občany města do rozhodování o veřejných financích a podpořit rozvoj občanské společnosti.
Lidová moudrost praví, že kovářova kobyla chodívá bosá. Máte pro své úspory stanovené optimální portfolio, které pravidelně vyhodnocujete, nebo máte všechno na běžném účtu?
Samozřejmě část svých úspor mám rozloženou do různých aktiv včetně penzijního připojištění a investičního fondu, část na běžném účtu k okamžitému použití.
Čím se bavíte, když zrovna nespravujete finance naší městské části?
Mám ráda procházky se psem v okolí Brna, ráda cestuji a poznávám krásy nejenom naší vlasti, ale i zahraničí.
Díky za rozhovor, jak tak na něj koukám, je jako podle účetní osnovy. Přeji Vám hodně energie do další práce, ať Vám pasují všechna čísla v rozpočtu. Protože máme prosinec, přeji Vám i krásné Vánoce a vše dobré do nového rozpočtového roku.
S Jitkou Manovou si povídal Oliver Pospíšil