15 Jižní Morava čte foto 1Pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Řečkovicích se letos poprvé přihlásila do projektu Jižní Morava čte. Druhý ročník realizuje Městská knihovna Břeclav ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou. Podstatou projektu je podpořit u dětí budování vztahu k místu, kde žijí, a seznámení s historií regionu.
V rámci tohoto projektu proběhlo v naší pobočce v období od září do prosinec sedm besed, těchto besed se zúčastnilo 173 žáků třetích tříd ze ZŠ Horácké náměstí. Na čtyřech besedách se žáci dozvěděli informace o městské části, ve které žijí, a také poznali Řečkovice ze známých i méně známých pověstí, které jsou plné čertů, vodníků, bílých paní a ostatních strašidel. Následující tři besedy se týkaly klasických brněnských pověstí, kdy ke každé bylo nabídnuto více verzí a doložena byla i fakta. Děti, které byly do projektu zapojeny, dostaly v knihovně drobné odměny a celé třídy také diplomy. Všechny besedy byly dětmi i pedagogy hodnoceny jako velmi zdařilé.
K projektu byly vytvořeny vlastní webové stránky http://jiznimoravacte.cz/ a facebookový profil „Jižní Morava čte“, kde jsou rovněž uveřejněny fotky dětí, účastnících se výše uvedených besed.
Vaše knihovnice Jana Paculová a Šárka Ondrušková

Projekt je financován Jihomoravským krajem