04 Na kus řeči s Blankou Sáčkovou fotoDostalo se mi milé povinnosti přispět do naší rubriky „Na kus řeči s…“ rozhovorem s velmi sympatickou a šikovnou paní Mgr. Blankou Sáčkovou, ředitelkou MŠ Škrétova.
Co Vás přivedlo k práci v mateřské škole? Kdy přesně nastala chvíle rozhodnout se pro tohle krásné, ale také velmi náročné povolání?
Co práce s dětmi zahrnuje, jsem si začala pozvolna uvědomovat už v dětství, kdy jsem často hlídala mladší bratrance a sestřenice. A již v té době jsem sama sebe přesvědčovala, že učitelkou rozhodně nikdy nebudu. Nějak se však přihodilo, že jsem byla přijata na střední pedagogickou školu v Boskovicích, kde jsem během praxe v mateřských školách svoje dřívější rozhodnutí přehodnotila. Práce s dětmi je sice náročná, ale děti nám všechny nesnáze vyplývající z povolání učitele bohatě vynahradí. Uznejte sami, v kterém jiném zaměstnání vás přivítají objetím, namalují vám obrázky, přijmou vás jako přítele, svěřují se a bezmezně vám důvěřují?

Jste ředitelkou školy od roku 2017. Jak dlouho učíte a kdy jste začala působit přímo ve školce ve Škrétově ulici?
Odpověď je na obě otázky stejná – učím od roku 2008, kdy jsem začátkem dubna nastoupila jako učitelka do naší školky.

Bylo pro Vás díky předchozí praxi ve školce jednodušší se tzv. poprat s náročným chodem školky?
Bylo. Hlavně díky tomu, že jsem zůstala ve stejné školce, takže jsem důvěrně znala prostředí, zaměstnance, rodiče i děti. S přípravami na náročnou funkci ředitelky mateřské školy mi velmi pomohla bývalá paní ředitelka Fojtíková, které bych touto cestou ráda za tuto pomoc poděkovala.

Na jaře bude školka slavit krásné kulaté jubileum, čtyřicet let od svého založení. Prozradíte nám, jakým způsobem by měla oslava probíhat?
Něco prozradím, něco si s dětmi necháme jako překvapení. Oslava proběhne ve středu 16. května 2018 odpoledne na školní zahradě. S dětmi už se pilně připravujeme na první část programu: vystoupení pro rodiče, příbuzné, přátele a kamarády, zkrátka všechny milé hosty. V druhé části oslavy si děti mohou užít nejrůznější soutěže, atrakce, které pro ně připravujeme. Ani dospělí nepřijdou zkrátka, občerstvení bude připraveno nejen pro děti, ale i pro dospělé. Samy, bez pomoci rodičů, bychom tak velkou akci nezvládly zorganizovat. Proto chci všem, kteří nám jakkoliv pomohli a pomáhají, vyslovit veliké poděkování. Velmi si jejich pomoci vážíme, a děkujeme za ni.

Sama jsem spokojenou klientkou, chodí k vám moji synové. Pamatuji si, že školní budova ani zahrada nebyly ještě poměrně nedávno v tak dobrém stavu, v jakém se nachází nyní. Můžete připomenout, jak šel čas s rekonstrukcí školky?
Opravy naší mateřské školy začaly v srpnu 2012, kdy došlo k rekonstrukci veškeré elektroinstalace. Následující rok, o prázdninách 2013, byl zrekonstruován vodovodní řad, vyměněno veškeré sanitární vybavení, položena nová dlažba a obklady v umývárnách, toaletách a kuchyňkách jednotlivých tříd. Nejtěžší zkouška na nás čekala v červnu 2014. Za plného provozu mateřské školy se začalo s výměnou oken a dveří v celé školce a se zateplováním celé budovy. Školka dostala též novou fasádu. Téměř plynule navazovala rekonstrukce školní zahrady, která byla dokončena v říjnu 2014. Odměnou za provozní těžkosti během rekonstrukce je nám krásná opravená školka.

Ze spodní části zahrady se skýtá ne zrovna pěkný pohled na zarostlé pozemky, které jsou navíc neoplocené. Vím, že to není v kompetenci vedení školky, ale řešila jste nějak i tuto záležitost?
Tato záležitost se řešila dávno předtím, než jsem měla možnost jakkoliv se v této věci angažovat. Proluka mezi ulicemi Terezy Novákové a Škrétovou bude využita, na toto téma proběhla v pondělí 19. března veřejná prezentace architektonického řešení v prostorách radnice městské části. Věřím, že proluka bude využita esteticky a účelně. My ze školky se těšíme, až zmizí nevzhledné houští, často obydlené nezvanými hosty, i když to bude znamenat pár let stavebních prací v bezprostřední blízkosti školky.

Jaký je Váš názor na povinnou předškolní docházku?
Přestože chápu, jaké důvody vedly k zavedení povinné předškolní docházky, nemyslím si, že tyto problémy zcela vyřešila. Z mého pohledu mohu jen konstatovat, že pro rodiče i učitele se jedná o zbytečnou administrativní zátěž. Myslím, že v tomto směru měl stát ponechat předškolní docházku v kompetenci rodičů.

Myslíte si, že příprava na školu je spíše záležitostí rodičů, anebo vzdělávací instituce, jakou je mateřská škola?
Obou stran. Jedni doplňujeme druhé. Rodiče i učitelé mateřské školy by měli na dítě působit
v souladu, postupovat jako partneři.

Jak se Vám daří spolupracovat s rodiči? Vím, že pro některé školy je to docela ožehavé téma.
Nevím, jak v jiných školách, ale já osobně si nemohu naše rodiče vynachválit. Opravdu jsem zatím nenarazila na jedinou třecí plochu nebo nedorozumění. Samozřejmě že základem úspěchu je komunikace, poznání a přijetí druhého člověka, slušnost a vstřícnost.

Dalším bodem novely je, že od roku 2020 budou mít nárok na školku i dvouleté děti. Dokážete si představit, že by k vám chodily i takhle malé? Domnívám se, že by měly docházet spíše do jeslí.
Tak to jsme dvě. Aby nedošlo k nedorozumění – některé dvouleté děti se dokážou bez větších problémů adaptovat a sžít s pobytem v mateřské škole, ale jen některé. Nejsem proti vzdělávání dvouletých dětí v mateřské škole. Avšak tyto děti musí být zralé a na pobyt ve školce připravené. Pokud dostaneme příkaz „brát“ všechny přihlášené dvouleté děti, bez ohledu na jejich individuální a věkový vývoj, budeme jim ubližovat. A to i v případě, že budeme na jejich příchod materiálně, technicky i profesionálně perfektně připraveni. A to mi opravdu velmi vadí.

Pro práci ve školce je vždy důležité klima nejen ve třídě, ale i v učitelském sboru. Co podle Vás pomáhá, abyste se ve školce cítili dobře?
Lidé, a to, jak se navzájem k sobě chovají. Mám jednoduché (přesto někdy obtížně proveditelné) pravidlo: „Jak chceš, aby se lidé chovali k tobě, tak se chovej ty k nim.“

Děkuji moc za příjemný rozhovor. Ráda bych také poděkovala všem zaměstnancům školky za perfektní práci a starost o děti, která je v mnoha ohledech nadstandardní. Myslím, že největší vizitkou mateřské školy je, že do ní děti chodí rády a s nadšením.

Lenka Vystrčilová