26 Otevření kluboven foto1 1Čtenáři časopisu Řeč možná netuší, že skautů a skautek registrujících se ve středisku Duha v Řečkovicích od roku 1989 stále přibývá. V letošním roce překročíme třetí stovku registrovaných členů a musí se tedy rozrůstat i prostory, ve kterých realizujeme naši činnost.
V neděli 8. 4. 2018 odpoledne se u skautských kluboven na Prumperku sešlo přes 100 lidí, převážně skautek a skautů. Přišli na slavnostní otevření dvou nových kluboven.
Vzhledem k tomu, že akce byla významnou společenskou událostí, slavnostního nástupu se zúčastnili kromě vedení české skautské organizace - Junáka - a řečkovického skautského střediska i starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora Marek Viskot a řečkovičtí kněží otec Jan Kotík a otec Jindřich Kotvrda. Z významných hostů ještě musím zmínit i skautského bratra Marabua, kterého většina spoluobčanů zná z minulých dob spíše jako hejtmana Ing. Stanislava Juránka. Na nové klubovny se přišli podívat a podpořit nás i zástupci zdejší sokolské obce, organizačně nás velmi podpořila i orelská jednota a na prohlídku přišlo i několik zastupitelů. Při krátkých rozhovorech nás těšilo každé slovo, kterým si návštěvníci cenili toho, že vybudovat ve volném čase z chátrající půdy dvě rozlehlé, plně vybavené místnosti během čtyř let je opravdu velký kus práce. Téměř každý viděl nejen pěkné nové místnosti, ale i několik let intenzivní práce skautů, kteří jsou stavaři, projektanti, řemeslníci, ekonomové, projektoví manažeři atd. Musím připomenout, že se výrazně zapojil i otec Jan Kotík, který je profesí stavař. Bez něj a bez velkého společenství profesně zdatných dalších řečkovických skautů by se taková práce zvládnout nedala.


26 Otevření kluboven foto2 1V průběhu slavnostního otevření kluboven došlo i na předání několika skautských vyznamenání. Vyzdvihnout bych chtěl činnost sestry Evy Štěpánkové (Ninien) a bratra Michala Dobeše (Šakala), kteří se kromě intenzivní práce ve středisku věnují i vzdělávání skautů. Oba nezávisle na sobě vedou vzdělávací lesní kurzy pro činovníky z celé republiky a díky této práci byli oceněni medailí (Ninien obdržela medaili Díků a Šakal dokonce medaili Sv. Jiří).
Otevírání kluboven předcházel sobotní společenský večer, který si připravili v orelské tělocvičně rangers a roveři, tedy skautky a skauti ve věku cca 15–25 let. Několik desítek skautek, skautů a nadšenců bylo svědky vystoupení tanečníků, kapely a dalšího kvalitního programu. Při nedělní akci kromě prohlídky kluboven mohli návštěvníci s dětmi navštívit několik stanovišť se soutěžemi a novinkou letošní akce byl bar vytvořený z vázaných staveb. Nezbývá než poděkovat také všem samosprávným celkům, které nás dlouhodobě podporují, shrnout, že se otevření kluboven vydařilo a aktivity skautského střediska Duha se mohou dále na území Řečkovic a okolních městských částí rozrůstat.

Jiří Libus