25 Úklid na Mokré Hoře foto 1V sobotu 7. dubna proběhla celorepubliková akce s názvem „Ukliďme Česko“. Na území naší městské části proběhlo několik dílčích akcí různých skupin. V redakci se sešlo několik příspěvků na toto téma, rozhodli jsme se je spojit do jednoho článku.
Ondřej Vít a Jaroslav Řezník z místní organizace TOP 09:
I my jsme se k akci „Ukliďme Česko“ připojili a spolu s dalšími účastníky jsme se rozhodli uklidit velmi oblíbené vycházkové trasy kolem řečkovických kasáren od ulice Renčova až po ulici Terezy Novákové. Ačkoli na první pohled nebylo co uklízet, opak byl pravdou. Po více než třech hodinách úklidu jsme nasbírali několik pytlů odpadků různého charakteru, včetně autosedačky, matrace, pozůstatků pyrotechniky z oslav příchodu nového roku a jiného nečekaného odpadu, který se v dané lokalitě hromadil roky (např. kreditní karta s koncem platnosti v roce 2012). Bohužel nepořádek za plotem kasáren zůstal mimo náš dosah - například celé umyvadlo, stavební suť, atp. Co nás ovšem nejvíce mrzelo a zaráželo, byly psí exkrementy, sice poctivě posbírané do sáčků, ale pak pohozené na zemi (na stromech, keřích, apod). V tomto případě je už lepší vůbec nesbírat.
Věříme však, že naše aktivita přispěla k tomu, že tato lokalita působí o něco přívětivěji. Pokud jde o odpad za plotem areálu, hodláme tuto věc řešit v součinnosti s úřadem naší městské části a vlastníky jednotlivých pozemků.

25 Úklid pionýři 1 1Vítězslav Ondráček, Pionýr Řečkovice:
Do areálu bývalé cihelny na pomezí Řečkovic a Medlánek se v sobotu 7. dubna vydalo 40 dobrovolníků. Děti i dospělí se chopili pytlů a rukavic - a hned jsme zjistili, že bude co dělat. Kolem garáží byl totiž pěkný nepořádek, od drobného odpadu po kusy spotřebičů. Našli jsme i součástky, ze kterých bychom nejspíš složili pár aut – pneumatiky, karoserii, a dokonce i volant. Bohužel jedním z nálezů byla i injekční stříkačka, takže se úklid neobešel bez asistence městské policie. Po zaplnění skoro všech pytlů odpadem jsme se ještě přesunuli za ulici Sibiřská, kde jsme sesbírali odpad odhozený z cesty. Všem účastníkům děkujeme za pomoc a těšíme se zase za rok.
Ondřej Štaud, Spolek Za zdravé Řečkovice:
Akci „Ukliďme Česko“ tradičně na Mokré Hoře organizuje rodina Vlčkova z Vránova mlýna. Společně jsme vyčistili oblast mezi železniční tratí a turistickou stezkou vedoucí směrem k Lelekovicím. Mimo mnoha velkých pytlů všelijakých odpadků jsme našli i několik injekčních stříkaček či peněženku s doklady, kterou jsme předali přivolané hlídce městské policie. Celé dopoledne jsme poté zakončili přátelským posezením u mokrohorských rybníků. Spolu s rodinou Vlčkových se úklidu také zúčastnili členové Spolku Za zdravé Řečkovice a další občané, jak z Řečkovic, tak i z jiných městských částí. Mnohokrát děkujeme všem za jejich účast a budeme se těšit na další ročník.
Vedení městské části děkuje všem občanům, organizacím a spolkům, že se už poněkolikáté zapojili do iniciativy Ukliďme Česko a pomohli udělat naši městskou část hezčí.

25 Úklid pionýři 2 1
Oliver Pospíšil