A je to opět tady! Rok uplynul jako voda, je tu měsíc květen a s ním neodmyslitelně spojený „Den proti rakovině“. Ten také provází tradiční veřejná celonárodní sbírka organizace Liga proti rakovině Praha. Myslím si, že nemá cenu nějak obšírně tuto akci představovat – již z názvu je patrné, na co jsou tento den a také tato sbírka orientovány. Podle symbolu, prodávaných kytiček, je zván též „Květinovým dnem“.
Letos proběhne nikoliv druhou, ale třetí květnovou středu, tedy 16. 5. 2018. Po celých čtyřiadvacet hodin tohoto dne bude možné u dobrovolníků zakoupit umělé kytičky a přispět tak na ušlechtilou věc – na podporu přímé léčby nebo financování preventivních programů boje proti jedné z nejhorších nemocí našeho věku. Kdo má doma sbírku v minulosti zakoupených květinek, může se letos těšit na vínovou barvu stužky. Minimální prodejní cena květiny je zavedených 20 Kč. Tématem letošního roku jsou nádory tlustého střeva.
Na území naší městské části se o prodej již tradičně postarají členové a příznivci KDU-ČSL z Řečkovic a Mokré Hory. Přestože se jedná stále o ty stejné, nemusíte se ostýchat je pro kontrolu vyzvat k předložení občanského průkazu a průkazu opravňujícího k prodeji, jenž je opatřen číslem, které je také na výběrčím vaku na peníze. Finance do něho vhozené jsou nedotknutelné – nemůžeme proto bohužel rozměňovat.
Uvidíme se tedy na známých místech – na trase od konečné tramvaje po Palackého náměstí, u prodejny Billa v obchodním středisku Vysočina a v sídlišti nad Gymnáziem T. Novákové. Je možné, že zajistíme také prodej u Billy na Podpěrově ulici a u hypermarketu Globus. Těší se na vás manželé Roháčkovi, Ivan Koláčný, Petr Prokš, Karolína Kolářová, Kateřina Svobodová a Anežka a Marta Prchalovy.
Již předem děkujeme všem, kdo přispějí do této sbírky. Řekneme vám to ale moc rádi ještě jednou, osobně. Na viděnou ve středu 16. května.
Jiří Prchal
za všechny dobrovolníky