02 Krátce z historie pomník na Mokré HořeŽe bylo Brno osvobozeno již 26. dubna 1945 se všeobecně ví. Už 7. května 1945 byla v Remeši podepsána kapitulace Německa a 8. května následovala její ratifikace v Berlíně. Dnes tento den slavíme jako konec 2. světové války.
Ovšem na severu Brna, tedy i v Řečkovicích a Mokré Hoře, boje trvaly déle. Na toto území byli po 26. dubnu Němci vytlačeni, následně se snažili opevnit v zalesněných kopcích a bojovalo se zde až do 9. května, kdy se teprve německá armáda, která bránila cestu do Prahy (dříve se jezdívalo přes Hradec Králové), vzdala.
Konec války v naší městské části popsala Vojtěška Matyášová ve své publikaci "U nás skončila válka". Můžeme se dočíst, že těžké boje probíhaly u sokolovny a u restaurace „Na špici”. Někteří lidé se skrývali ve sklepech svých domů, ale hlavní úkryt poskytly obrovské sklepy řečkovického pivovaru. Mnohé domy byly dělostřelbou zničeny. První sovětský voják se prý objevil 2. května na dnešní Jandáskově ulici. Do místních osvobozovacích bojů se zapojili mimo sovětských vojáků i vojáci rumunští. Mnoho z nich zde padlo, pohřbeni byli do společných hrobů v zámecké zahradě. Dodnes místo připomíná žulový pomník. Pomníky připomínající válečné oběti z řad našich spoluobčanů najdeme v parku na Palackého náměstí, další v Mokré Hoře na ulici Tumaňanova a další na řečkovickém hřbitově. Celkem se v souvislosti s osvobozovacími boji v naší městské části uvádí přes 200 mrtvých.

Mgr. Dana Malíková