Nejen právnické osoby, ale i živnostníci jsou podle zákona o odpadech (č. 185/2001 Sb.) povinni nakládat s odpady, které vznikají z jejich činnosti, zákonem předepsaným způsobem. I oni je musí evidovat, třídit a odevzdat pouze osobám oprávněným k jejich převzetí.
To bývá samozřejmostí u odpadů z výrobní činnosti. Ne všichni jsou si však vědomi toho, že podobná pravidla se vztahují i na odpad podobný komunálnímu, tedy odpad vzniklý při nevýrobní činnosti, který má obdobné složení jako odpad vznikající občanům (například papír, sklo, obsah odpadkových košů). Živnostník jej tedy nemůže odkládat do popelnic na směsný odpad nebo do kontejnerů na odpad tříděný, aniž by se zapojil do obecního systému pro nakládání s komunálními odpady, uzavřel s obcí smlouvu a zaplatil příslušný poplatek.
Za využívání systému zavedeného obcí pro nakládání s komunálním odpadem bez písemné smlouvy s obcí (tedy například odkládání kartonových krabic od zboží do kontejneru na tříděný odpad bez smlouvy), hrozí živnostníkům pokuta až do výše 300 000 Kč, pokud je jejich prohřešek odhalen pověřeným pracovníkem obecních či krajských úřadů a České inspekce životního prostředí, kteří provádějí kontroly.

Co tedy může živnostník s tímto odpadem dělat?
• Zvolí si vlastního dodavatele služeb odpadového hospodářství, kterému vytříděné složky odpadu odevzdá.

• Zapojí se do systému v obci na základě písemné smlouvy. Statutární město Brno uzavírá smlouvy, v rámci kterých mohou původci odpadů využívat systému sběru a svozu využitelných složek komunálního odpadu (papír, plasty, sklo, nápojové kartony, hliníkové obaly – plechovky od nápojů). Informace k možnosti zapojení do systému statutárního města Brna: www.brno.cz/odpadove-hospodarstvi. V tomto případě není živnostník povinen vést průběžnou evidenci odpadů.

• Trochu zvláštní případ je elektroodpad, svým charakterem nebo množstvím podobný elektrozařízení pocházejícímu z domácností. Ten mohou živnostníci odložit na kterémkoliv sběrném středisku odpadů statutárního města Brna (elektroodpad – elektrozařízení musí být kompletní, do zpětného odběru výrobků lze odložit i nerozbité výbojky a zářivky).

Více informací poskytne Odbor životního prostředí MMB.